Reklama
Reklama

Nie zgadniesz, co kryje się w środku. Ciasto Psikus zaskoczy każdego

Jesteś mistrzem szarlotek i serników, ale chciałbyś zaskoczyć gości nowym deserem? Wypróbuj przepis na ciasto Psikus. Deser jest równie pracochłonny, co efektowny, jednak warto poświęcić mu trochę czasu, by oczarować bliskich. To połączenie różnorodnych smaków, które dobrze się ze sobą komponują.

Ciasto Psikus - co to jest?

Gdy podasz gościom ciasto Psikus, z pewnością zapytają, z czego zostało przygotowane. Przekładaniec kusi apetycznym i bogatym wyglądem. Choć wypiek wymaga trochę pracy, to dla "efektu wow" zdecydowanie warto. 

Na czym polega tytułowy psikus? Twoi bliscy nie zgadną, co kryje się pomiędzy warstwami nadzienia. Złożone jest z dwóch poziomów ciasta kakaowego, które okalają pozostałe składniki. W środku naprzemiennie ułożone są warstwy sekretnego półproduktu, czyli cienkiego, lekko chrupiącego ciasta filo (które można kupić w supermarketach) i budyniowego kremu. Deser zwieńczony jest lukrem i owocową dekoracją. Ciasto Psikus nie jest jak typowe, słodkie klasyki.

Ciasto Psikus - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto kakaowe: 

  • 5 jajek, 
  • 60 g drobnego cukru,  
  • 170 g mąki pszennej,  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  
  • 2 łyżki kakao,  
  • łyżeczka proszku do pieczenia,  
  • szczypta soli,  
  • 120 ml wody,  
  • łyżka cukru trzcinowego, 
  • sok z 1/2 cytryny. 

Składniki na warstwę z ciasta filo: 

  • 2 opakowania ciasta filo (po 300 g), 
  • około 70 g płynnego masła. 

Składniki na krem: 

  • 500 ml mleka, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40 g), 
  • 4 żółtka,  
  • 4 łyżki cukru, 
  • 200 g miękkiego masła.

Składniki na dekorację: 

  • kiwi, 
  • 170 g cukru pudru, 
  • białko, 
  • sok z cytryny (do smaku), 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto kakaowe: oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania partiami dosyp cukier. Kiedy się rozpuści, dodaj do piany żółtka (po jednym). Zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo wsyp przesiane przez sitko produkty sypkie - mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 20x30 cm. Przelej ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru trzcinowego i soku z cytryny.

Zrób warstwę ciasta filo: przytnij każdy z arkuszy (złożonych z około 7 listków) ciasta filo na wymiar formy 20x30 cm. Pojedyncze listki z pierwszego opakowania po kolei smaruj (z użyciem silikonowego pędzelka) płynnym masłem i układaj na jeden na drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15-20 minut. W ten sam sposób wypiecz drugi arkusz. Odłóż do wystudzenia.

Przygotuj krem: zagotuj w garnku trochę ponad połowę porcji mleka. W drugiej części rozrób proszek na budyń. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Połącz masę z żółtek z mlekiem z budyniem. Całość wlej do gorącego mleka, energicznie je mieszając - do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. Odstaw go pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Zmiksuj z masłem na krem.

Złóż ciasto: na jednym z blatów ciasta kakaowego rozprowadź 1/3 kremu. Ułóż na nim blat ciasta filo. Wyłóż kolejną porcję kremu i przykryj drugim blatem filo. Posmaruj go resztą kremu i przykryj drugim blatem ciasta kakaowego. Lekko dociśnij ostatnią warstwę i udekoruj boki ciasta (tam, gdzie wypłynął krem) skórką pomarańczową. Wstaw ciasto do lodówki.

Udekoruj lukrem i owocami: ubij na sztywną pianę białko, stopniowo dosypując do niego cukier. Połącz odrobiną soku z cytryny. Wyłóż warstwę lukru (odłóż nieco do dekoracji) na wierzch schłodzonego ciasta i wyrównaj powierzchnię. Resztę lukru przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj lukier. Do dekoracji wykorzystaj też plasterki kiwi. Przechowuj ciasto Psikus w lodówce.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze