Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie
Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców późnego lata i wczesnej jesieni. Można je jeść na surowo, piec w ciastach, przerabiać na powidła lub suszyć. Sok ze śliwek robimy rzadziej, a szkoda. Jest eliksirem dla serca i chroni przed osteoporozą.
Trwa właśnie szczyt sezonu na śliwki wszelkiej maści i warto to wykorzystać. Przygotowując przetwory, pomyśl także o soku z tych owoców. To dobre wyjście dla osób, które nie lubią zbyt długo stać w kuchni.
Podstawą dobrych przetworów są odpowiednie owoce. Na sok najlepsze są śliwki dojrzałe, ale wciąż jędrne. Dzięki temu łatwo się rozgotowują, a sok zyskuje głęboki smak. Węgierki uznawane są za najodpowiedniejszą odmianę śliwek na sok, ponieważ mają dużo miąższu i wyrazisty aromat. Są też najczęściej uprawiane w Polsce, dlatego łatwo się w nie zaopatrzyć. W szczycie sezonu ich ceny są naprawdę atrakcyjne. Równie dobrze na sok nadają się śliwki renklody czy mirabelki, choć te ostatnie dają napój nieco delikatniejszy i bardziej kwaskowy.
W sklepie lub na bazarku wybieraj owoce zdrowe, bez przebarwień i bez oznak pleśni. Szukaj owoców o intensywnych kolorach i delikatnej, błyszczącej skórce. Śliwki mają naturalny nalot i takie właśnie kupuj. Jeśli owoce są go pozbawione, najprawdopodobniej ktoś je wyczyścił, aby coś ukryć lub po prostu nie są pierwszej świeżości. Unikaj też kupowania zbyt miękkich śliwek, które mogły się już zacząć psuć.
Przepis na domowy sok ze śliwek nie jest skomplikowany. Jak go zrobić krok po kroku?
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 0,5-0,7 kg cukru (w zależności od upodobań),
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
Umyte i wydrylowane owoce wrzuć do garnka z grubym dnem.
Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż śliwki się rozpadną.
Zblenduj lub przetrzyj owoce, następnie połącz z cukrem i ponownie zagotuj.
Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj około 10 minut.
Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, witaminy C, potasu, magnezu i błonnika. Podczas gotowania część tych wartości niestety zanika. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są witamina C i niektóre polifenole. Sok klarowny praktycznie nie zawiera też błonnika, bo zostaje on w miąższu i skórce. Jeśli jednak przygotujemy wersję gęstą, przecierową, wówczas zachowamy więcej błonnika rozpuszczalnego.
Mimo strat sok ze śliwek ma wiele właściwości zdrowotnych, szczególnie dla serca i kości. Dostarcza potasu, który reguluje ciśnienie i wspiera serce. Ten pierwiastek znajdziemy w większości leków i suplementów na serce. Magnez zawarty w soku ze śliwek korzystnie działającego na układ nerwowy i kości. Pomaga mu w tym wapń i fosfor, również będące składnikami napoju. Badania wykazują, że ta trójka pierwiastków pomaga zapobiegać osteoporozie. Sok ze śliwek będzie jeszcze zdrowszy, jeśli do jego przygotowania użyjesz kilku suszonych owoców.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę
Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś