Reklama
Reklama

Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę

Rogaliki z marmoladą to deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Są doskonałe na leniwe popołudnia z filiżanką kawy lub herbaty, idealnie sprawdzają się podczas rodzinnych spotkań i przyjęć. Ich sekret tkwi w chrupiącym cieście oraz aromatycznym nadzieniu przygotowanym z soczystych owoców. Wystarczy odrobina cierpliwości i serca, aby w ciągu godziny móc zaserwować ten wyjątkowy przysmak.

Jeżeli cenisz sobie klasyczne, domowe wypieki, to po prostu musisz wypróbować ten przepis. Rogaliki z marmoladą - tak łatwe w przygotowaniu, a tak pyszne. Czasami robię je gdy mam mieć gości, ale lubię też przygotować je tak po prostu, w środku tygodnia, dla mojej rodziny. Do popołudniowej herbatki są idealne.

Rogaliki z marmoladą - jakich składników potrzebujesz?

  • 2 arkusze ciasta francuskiego, 
  • 125 g malin, śliwek lub dowolnych, innych owoców, 
  • 65 g cukru, 
  • 10 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka wody.

Dodatkowo: 

  • 1 łyżka miodu, 
  • ½ łyżki wody. 

Rogaliki z marmoladą - przepis

Do garnka włóż umyte owoce pozbawione pestek, jeśli używasz np. śliwek, brzoskwiń czy moreli. Dodaj cukier i skrobię. Wymieszaj wszystko do momentu całkowitego połączenia i pozbycia się grudek. 

Reklama

Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj całość przez 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty. 

Zdejmij marmoladę z ognia, przełóż ją do miski, a gdy lekko ostygnie, wstaw do lodówki lub zamrażalnika aż będzie zimna. 

Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym. Każdy z nich pokrój na długie trójkąty, a następnie rozwałkuj je nieco, by ciasto było cieńsze. 

Całą powierzchnię trójkątów posmaruj przygotowaną wcześniej marmoladą, pozostawiać odrobinę wolnego miejsca na brzegach. 

Zwiń trójkąty w rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Lekko zagnij je, tworząc kształt księżyca. Gotowe rogaliki z marmoladę odkładaj na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 

W miseczce wymieszaj miód z wodą. Posmaruj mieszaniną wierzch rogalików. 

Wstaw crossainty do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do uzyskania ładnego, złotego koloru. 

Podawaj na świeżo, najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. W razie potrzeby przechowuj je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie

Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś

Kolorowa sałatka na zimę. Pyszna jarzynka do słoików

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rogaliki