Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę
Rogaliki z marmoladą to deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Są doskonałe na leniwe popołudnia z filiżanką kawy lub herbaty, idealnie sprawdzają się podczas rodzinnych spotkań i przyjęć. Ich sekret tkwi w chrupiącym cieście oraz aromatycznym nadzieniu przygotowanym z soczystych owoców. Wystarczy odrobina cierpliwości i serca, aby w ciągu godziny móc zaserwować ten wyjątkowy przysmak.
Jeżeli cenisz sobie klasyczne, domowe wypieki, to po prostu musisz wypróbować ten przepis. Rogaliki z marmoladą - tak łatwe w przygotowaniu, a tak pyszne. Czasami robię je gdy mam mieć gości, ale lubię też przygotować je tak po prostu, w środku tygodnia, dla mojej rodziny. Do popołudniowej herbatki są idealne.
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 125 g malin, śliwek lub dowolnych, innych owoców,
- 65 g cukru,
- 10 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka wody.
Dodatkowo:
- 1 łyżka miodu,
- ½ łyżki wody.
Do garnka włóż umyte owoce pozbawione pestek, jeśli używasz np. śliwek, brzoskwiń czy moreli. Dodaj cukier i skrobię. Wymieszaj wszystko do momentu całkowitego połączenia i pozbycia się grudek.
Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj całość przez 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Zdejmij marmoladę z ognia, przełóż ją do miski, a gdy lekko ostygnie, wstaw do lodówki lub zamrażalnika aż będzie zimna.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym. Każdy z nich pokrój na długie trójkąty, a następnie rozwałkuj je nieco, by ciasto było cieńsze.
Całą powierzchnię trójkątów posmaruj przygotowaną wcześniej marmoladą, pozostawiać odrobinę wolnego miejsca na brzegach.
Zwiń trójkąty w rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Lekko zagnij je, tworząc kształt księżyca. Gotowe rogaliki z marmoladę odkładaj na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj miód z wodą. Posmaruj mieszaniną wierzch rogalików.
Wstaw crossainty do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Podawaj na świeżo, najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. W razie potrzeby przechowuj je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie
Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś