Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej
U mnie w domu w tłusty czwartek zawsze zamiast pączków, wybiera się faworki. Odkąd pamiętam, robiliśmy je z tradycyjnego przepisu. Kilka lat temu znalazłam jego odświeżoną, ulepszoną wersję i jest wybitna. Z tajemniczym składnikiem faworki wychodzą niebiańsko kruche. Z każdym kęsem chcesz tylko więcej i więcej. Pyszności.
Faworki, inaczej nazywane chrustami, chruścikami, to słodkie, chrupiące ciastka smażone na głębokim tłuszczu. Ze względu na formę przygotowania najczęściej zajadane są z okazji tłustego czwartku, karnawału czy ostatków. Chrusty przygotowuje się tradycyjnie z ciasta zbijanego, do którego używamy mąki pszennej, żółtej, kwaśnej śmietany, spirytusu, cukru i soli.
Z takich składników wychodzą najprawdziwsze faworki, jakie można sobie wyobrazić. Jednakże to, że przepis jest tradycyjny, nie oznacza, że jest najlepszy. Z tego powodu wypróbowałam przepis na faworki budyniowe i okazał się strzałem w dziesiątkę. Od tych klasycznych są o wiele delikatniejsze i jeszcze bardziej kruche.
Sekretem faworków budyniowych jest po prostu dodanie do ciasta zbijanego budyniowego proszku. Okazuje się, że tak nieduża zmiana potrafi zrobić ogromną różnicę w smaku i konsystencji.
Przepis na faworki budyniowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wynika to z faktu, że niewiele różni się on od tradycyjnej receptury. Do całości wkrada się tylko jeden tajemniczy składnik w postaci proszku budyniowego. Reszta pozostaje niemalże bez zmian. Faworki wyjdą delikatne i wybitnie kruche. Nie będziecie mogli przestać jeść, a niestety chrusty kiedyś się kończą.
Składniki:
- 6 żółtek,
- 340 g mąki pszennej,
- 200 g śmietany 12 proc.,
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku,
- cukier puder,
- 1 l oleju do smażenia.
Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej spory dołek i dodaj do niego żółtka, śmietanę i sypki budyń. Ciasto zacznij wyrabiać dłonią i zagniataj do momentu, aż utworzy się gładka, jednolita masa. Wtedy ciastem kilkukrotnie uderz i o blat stolnicy. Ciasto przykryj i schowaj do lodówki na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z tak przygotowanego ciasta wycinaj nożem paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego takiego paska zrób niewielkie nacięcie. Przez nacięcie przełóż jeden z końców paska i wywiń faworka. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Gdy będzie dobrze rozgrzany, wsadź na niego pierwszego, testowego faworka. Jeśli ciastko szybko się zarumieni, należy obniżyć temperaturę tłuszczu.
Faworki smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu przez ok. 1-2 minuty z każdej ze stron. Po wyciągnięciu powinny mieć złocisty kolor. Usmażone faworki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przestygnięte faworki posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj je zaraz po oprószeniu ich.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża