Niezapomniane Kotlety Zbójeckie. Ich sekretem są marynowane przetwory
Kotlety Zbójeckie to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych mielonych. Przypominają je jedynie kształtem i wyglądem, bo w smaku są pyszne, ale zupełnie inne. Sekretem sycącego obiadu na bazie mięsa mielonego są marynowane przetwory, które z łatwością kupisz w sklepie albo przygotujesz w domu. Przekonaj się, jak prosto zrobić wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Szukasz sycącego obiadu dla bliskich, który przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników? W takim razie postaw na Kotlety Zbójeckie, których pewnie nie miałeś jeszcze okazji skosztować.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 100 g sera żółtego o łagodnym smaku (np. edamskiego),
- 50 g mozzarelli,
- 50 g pieczarek marynowanych,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy.
Sposób wykonania:
Pieczarki marynowane posiekaj bardzo drobno i umieść w misce. Ser zetrzyj na tarce. Dodaj do pieczarek wraz z majonezem i musztardą. Posól. Wymieszaj.
Mięso mielone połącz z jajkami, bułką tartą, majerankiem i papryką słodką. Posól i popieprz. Wyrób dobrze masę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Uformuj z mięsa kulki i układaj je jedna obok drugiej. Delikatnie dociśnij i skrop olejem. Na wierzch wyłóż serową masę. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 30 minut do zarumienienia.
Do przygotowania Kotletów Zbójeckich, ale też sałatek i kanapek, przydadzą ci się marynowane pieczarki. Możesz je w łatwy sposób przygotować w domu i trzymać na zapas. Cechują się cierpkim i nieco pikantnym smakiem, z nutą czosnku. Jak zamarynować pieczarki?
Przygotuj kilogram pieczarek, 6 ząbków czosnku, 150 ml białego octu i wodę do gotowania pieczarek. Do zalewy będziesz potrzebować: 6 łyżek octu, 500 ml wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, 6 liści laurowych i 8 ziaren czarnego pieprzu. Na początku obierz pieczarki, włóż je do garnka i napełnij wodą tak, aby je przykryć. Dodaj ocet i zagotuj. Trzymaj na ogniu ok. 15 minut. Potem ocedź i odstaw grzyby na później.
W osobnym naczyniu wymieszaj te składniki na zalewę - wodę, cukier, sól i pieprz, liście laurowe. Zagotuj płyn, a kiedy cukier i sól się rozpuszczą - dodaj 6 łyżek octu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze plastry. Przełóż go na dno wyparzonego słoika. Wypełnij szklany pojemnik pieczarkami, a następnie wlej zalewę. Zakręć szczelnie słoik i przechowuj w lodówce. Po 24 godzinach możesz je zajadać. Spożyj wszystkie pieczarki w ciągu kilku tygodni.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem