Reklama
Reklama

Niezapomniane Kotlety Zbójeckie. Ich sekretem są marynowane przetwory

Kotlety Zbójeckie to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych mielonych. Przypominają je jedynie kształtem i wyglądem, bo w smaku są pyszne, ale zupełnie inne. Sekretem sycącego obiadu na bazie mięsa mielonego są marynowane przetwory, które z łatwością kupisz w sklepie albo przygotujesz w domu. Przekonaj się, jak prosto zrobić wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Szukasz sycącego obiadu dla bliskich, który przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników? W takim razie postaw na Kotlety Zbójeckie, których pewnie nie miałeś jeszcze okazji skosztować.

Kotlety Zbójeckie - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki bułki tartej, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 100 g sera żółtego o łagodnym smaku (np. edamskiego), 
  • 50 g mozzarelli, 
  • 50 g pieczarek marynowanych, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka musztardy, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy.  

Sposób wykonania:

Pieczarki marynowane posiekaj bardzo drobno i umieść w misce. Ser zetrzyj na tarce. Dodaj do pieczarek wraz z majonezem i musztardą. Posól. Wymieszaj. 

Mięso mielone połącz z jajkami, bułką tartą, majerankiem i papryką słodką. Posól i popieprz. Wyrób dobrze masę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Uformuj z mięsa kulki i układaj je jedna obok drugiej. Delikatnie dociśnij i skrop olejem. Na wierzch wyłóż serową masę. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 30 minut do zarumienienia.

Jak marynować pieczarki?

Do przygotowania Kotletów Zbójeckich, ale też sałatek i kanapek, przydadzą ci się marynowane pieczarki. Możesz je w łatwy sposób przygotować w domu i trzymać na zapas. Cechują się cierpkim i nieco pikantnym smakiem, z nutą czosnku. Jak zamarynować pieczarki?

Przygotuj kilogram pieczarek, 6 ząbków czosnku, 150 ml białego octu i wodę do gotowania pieczarek. Do zalewy będziesz potrzebować: 6 łyżek octu, 500 ml wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, 6 liści laurowych i 8 ziaren czarnego pieprzu. Na początku obierz pieczarki, włóż je do garnka i napełnij wodą tak, aby je przykryć. Dodaj ocet i zagotuj. Trzymaj na ogniu ok. 15 minut. Potem ocedź i odstaw grzyby na później.

W osobnym naczyniu wymieszaj te składniki na zalewę - wodę, cukier, sól i pieprz, liście laurowe. Zagotuj płyn, a kiedy cukier i sól się rozpuszczą - dodaj 6 łyżek octu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze plastry. Przełóż go na dno wyparzonego słoika. Wypełnij szklany pojemnik pieczarkami, a następnie wlej zalewę. Zakręć szczelnie słoik i przechowuj w lodówce. Po 24 godzinach możesz je zajadać. Spożyj wszystkie pieczarki w ciągu kilku tygodni. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk. Do wędlin, serów i pasztetów wprost idealna

Rozgrzewa lepiej niż herbata z cytryną i miodem. Do tego ma potężną dawkę naturalnej witaminy C

Zamiast płacić ponad 50 zł za 100 g, sama zrobiłam dubajską czekoladę. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne