Reklama
Reklama

Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek

Kto pamięta czasy PRL-u, ten wie, że bufetowa potrafiła przygotować najlepsze przystawki w barze mlecznym. Wyciągała spod lady swoje przysmaki, które serwowała klientom. Na pamiątkę tamtych przekąsek przygotowaliśmy Specjał Bufetowej. Zrobisz go ze składników, które na pewno masz już w lodówce.

Co to jest Specjał Bufetowej?

Specjał Bufetowej to ciekawa, imprezowa alternatywa dla zwykłych kanapeczek czy koreczków. Ta przekąska jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wystarczy do niej jedynie kilka podstawowych składników, które z pewnością masz w lodówce lub łatwo kupisz je w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu możesz ją przygotować zawsze, kiedy tylko odwiedzą cię goście lub nagle zabraknie innych przysmaków na stole. 

Specjał Bufetowej - przepis

Składniki:

  • 1 bagietka, 
  • 150 g pomidorów, 
  • 75 g mozzarelli, 
  • 75 g wędzonej szynki dobrej jakości w plastrach.

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do skropienia,
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Każdą taką ósemkę pokrój na kawałki o długości 3-5 cm. 

Pomidory pokrój w półplasterki o długości nieprzekraczającej długości kawałków bagietki. Nadmiar soku odciśnij. 

Jeśli dysponujesz dużymi plastrami szynki, przekrój je na pół. Wędlina powinna móc owinąć kanapeczki, ale nie wykraczać zbyt mocno poza długość całej przekąski. 

Na kawałku bagietki połóż 1-2 fragmenty pomidora. Całość owiń kawałkiem szynki, by powstała roladka. Zabezpiecz ją wykałaczką i odłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. 

Na górze rozłóż równomiernie po kawałku sera. Całość skrop oliwą z oliwek. 

Wstaw kanapeczki do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 5-10 minut, do momentu uzyskania ulubionego stopnia spieczenia sera. Specjał Bufetowej wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj udekorowany kiełkami rzodkiewki lub innymi, ulubionymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad

Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla

Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | kanapki