Reklama
Reklama

Nieznany smak Kujaw. Zrób kiszok według przepisu Ewy Wachowicz

Kujawy to teren, który wiele osób wybiera na wakacje ze względu na piękne krajobrazy i odpoczynek na łonie natury. Miłym zaskoczeniem może być to, że region ten charakteryzuje się również pyszną kuchnią. Spotkamy tam ciekawe potrawy, które warto przemycić do swojego codziennego jadłospisu. Jedną z nich jest kiszok kujawski, czyli aromatyczna zupa na bazie grzybów i kaszanki. Dowiedz się, jak możesz ją przygotować.

Z czego robi się kiszok kujawski?

Kujawy to teren, który znajduje się między dorzeczem Wisły a Noteci. Zwykle wybierany jest przez osoby, które marzą o spędzeniu czas na łonie natury. Okazuje się, że powinni tam się udać również smakosze lubiący odkrywać nowe smaki.

Kuchnia kujawska charakteryzuje się wykorzystaniem lokalnych składników, które rdzenni mieszkańcy znajdowali w lasach, jeziorach czy rzekach. Możemy spotkać mnóstwo potraw, których bazą są grzyby, świeże ryby czy sezonowe owoce, jak jagody czy maliny. Dodatkowo rządzą w niej takie warzywa, jak buraki, marchew, ziemniaki oraz różne rodzaje kapusty. Dania kuchni kujawskiej są proste, a opierają się na przepisach oraz technikach gotowania, które przekazywane były sobie z pokolenia na pokolenie. Z tego powodu podróżując na Kujawy, turyści mają szansę obcować ze wciąż żywą tradycją i kulturą.

Jednym z najpyszniejszych elementów tej kuchni są zupy. To treściwe i niezwykle aromatyczne potrawki, które sprawdzą się jako pierwsze danie lub danie główne. Jedną z nich jest kiszok kujawski, czyli potrawa przygotowane na bazie bulionu z dodatkiem grzybów oraz kaszanki. Wyróżnia się smakiem i nie można porównać go do żadnej znanej nam zupy. Przekonaj się, jak smakuje i przygotuj ją samodzielnie ze sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz. 

Zobacz także: Kluski po chorzowsku rozpływają się w ustach. Z tym sosem to już poezja smaku

Kiszok z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1/4 jabłka,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 szklanka zakwasu na żur,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pierz,
  • dodatkowo: ziemniaki, kwaśna śmietana, koperek.

Sposób wykonania:
Suszone grzyby drobno kroimy i wrzucamy do miseczki z wodą. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Kaszankę kroimy w plastry, a jabłko trzemy na tarce. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Dodajemy pokrojoną kaszankę i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy starte jabłko.

W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Wrzucamy do niego grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Doprawiamy majerankiem i gotujemy wszystko przez 15-20 minut.

Dodajemy zakwas na żur i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dodatkowe 5-7 minut. Zupę podajemy gorącą z gotowanymi ziemniakami oraz kleksem kwaśnej śmietany. Smakuje doskonale udekorowana świeżym koperkiem.

Źródło: terazgotuje.pl, ewawachowicz.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa