Reklama
Reklama

Niskokaloryczne i pyszne przetwory do słoików. W sezonie zrób kiszoną cukinię

Kiszonki są niezwykle zdrowe, wspierają zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej, wspierają trawienie, oraz pomagają dbać o odporność organizmu. W sezonie, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza, koniecznie przygotuj ją również w wersji fermentowanej. Sprawdź, jak zrobić kiszoną cukinię do słoików, która świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych miesięcy.

Choć kiszenie to tradycyjny sposób konserwacji żywności, przez pewien czas kojarzyło się niemal wyłącznie z ogórkami i kapustą. Obecnie modne stało się kiszenie rozmaitych produktów. Niektórzy wprost za nimi przepadają, inni podchodzą do nich z dużą dozą nieufności. Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, ale nie masz pewności, czy polubisz kiszone rzodkiewki czy banany, zacznij swoją przygodę od cukinii. Kiszona cukinia przypomina nieco ogórki, więc z pewnością nie będzie dla ciebie przykrym zaskoczeniem, a być może zachęci cię do dalszych, odważniejszych eksperymentów z kiszonkami. 

Reklama

 Sprawdź także: Z przerośniętych ogórków robię genialną sałatkę i najlepszy sos na grilla

Przepis na kiszoną cukinię

Do przygotowania kiszonej cukinii, będziesz potrzebować:

  • 4-5 cukinii (około 2 kg),
  • 1 duża główka czosnku, 
  • korzeń chrzanu (1 sztuka, około 12 cm), 
  • 4 łodygi kopru (z baldachami), 
  • 8 liści porzeczki, 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, 
  • sól niejodowana (2 łyżki na litr wody). 

Jak zrobić kiszoną cukinię?

 
Zagotuj wodę z solą (będziesz potrzebować jej około 2 litry). Lekko przestudź. Obierz cukinie i pokrój na plastry. Obierz ząbki czosnku i korzeń chrzanu. 

Wyparz 4 litrowe słoiki. Na dnie każdego ułóż 3-4 ząbki czosnku (podziel główkę na 4 części), łodygę kopru włoskiego, 2 liście porzeczki i około 3 cm korzenia chrzanu. Wypełnij słoiki ciasno cukinią. Wsyp po ¼ łyżeczce pieprzu na słoik. 

Zalej słoiki solanką. Lekko potrząsaj przy tym słoikami tak, by solanka dotarła do wszystkich zakamarków. Powinna też przykryć cukinię w całości. Zakręć szczelnie słoiki i pozostaw w temperaturze pokojowej.  

Po 3 dniach przenieś słoiki w chłodniejsze, ocienione miejsce. Cukinia ukisi się po około dwóch tygodniach. Szczelnie zamknięte słoiki możesz przechowywać w spiżarni nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu przechowuj w lodówce. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory