Niskokaloryczne i pyszne przetwory do słoików. W sezonie zrób kiszoną cukinię
Kiszonki są niezwykle zdrowe, wspierają zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej, wspierają trawienie, oraz pomagają dbać o odporność organizmu. W sezonie, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza, koniecznie przygotuj ją również w wersji fermentowanej. Sprawdź, jak zrobić kiszoną cukinię do słoików, która świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych miesięcy.
Choć kiszenie to tradycyjny sposób konserwacji żywności, przez pewien czas kojarzyło się niemal wyłącznie z ogórkami i kapustą. Obecnie modne stało się kiszenie rozmaitych produktów. Niektórzy wprost za nimi przepadają, inni podchodzą do nich z dużą dozą nieufności. Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, ale nie masz pewności, czy polubisz kiszone rzodkiewki czy banany, zacznij swoją przygodę od cukinii. Kiszona cukinia przypomina nieco ogórki, więc z pewnością nie będzie dla ciebie przykrym zaskoczeniem, a być może zachęci cię do dalszych, odważniejszych eksperymentów z kiszonkami.
Sprawdź także: Z przerośniętych ogórków robię genialną sałatkę i najlepszy sos na grilla
Do przygotowania kiszonej cukinii, będziesz potrzebować:
- 4-5 cukinii (około 2 kg),
- 1 duża główka czosnku,
- korzeń chrzanu (1 sztuka, około 12 cm),
- 4 łodygi kopru (z baldachami),
- 8 liści porzeczki,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- sól niejodowana (2 łyżki na litr wody).
Zagotuj wodę z solą (będziesz potrzebować jej około 2 litry). Lekko przestudź. Obierz cukinie i pokrój na plastry. Obierz ząbki czosnku i korzeń chrzanu.
Wyparz 4 litrowe słoiki. Na dnie każdego ułóż 3-4 ząbki czosnku (podziel główkę na 4 części), łodygę kopru włoskiego, 2 liście porzeczki i około 3 cm korzenia chrzanu. Wypełnij słoiki ciasno cukinią. Wsyp po ¼ łyżeczce pieprzu na słoik.
Zalej słoiki solanką. Lekko potrząsaj przy tym słoikami tak, by solanka dotarła do wszystkich zakamarków. Powinna też przykryć cukinię w całości. Zakręć szczelnie słoiki i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Po 3 dniach przenieś słoiki w chłodniejsze, ocienione miejsce. Cukinia ukisi się po około dwóch tygodniach. Szczelnie zamknięte słoiki możesz przechowywać w spiżarni nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę