Z przerośniętych ogórków robię genialną sałatkę i najlepszy sos na grilla
Przerośnięte ogórki to problem, z którym musi liczyć się wiele ogrodników. Jednego dnia małe egzemplarze potrafią zamienić się w wielkie ogórki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Sprawdź, w jaki sposób możesz wykorzystać warzywa, które nie nadają się do kiszenia. Zdziwi cię to, na ile sposobów możesz je przygotować.
Hodujesz w ogrodzie ogórki? Zobacz, co możesz zrobić jeśli urosły za duże. Okazuje się, że możesz wykorzystać je na wiele sposobów.
Przerośnięte ogórki jak najbardziej nadają się do jedzenia. Wiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że nie warto wkładać ich do słoików w całości. Wielkie okazy, których kolor zaczyna wpadać w żółte tony, w dalszym ciągu mogą stanowić na świeżo pyszną przekąskę. Po kiszeniu będą jednak gorsze. Ukiszone przerośnięte ogórki są miękkie, puste w środku oraz strzelają wodą. Są nieapetyczne i daleko im do kiszonych, które przygotowane zostały z drobnych egzemplarzy.
Warto jednak pamiętać, że przerośnięte ogórki nie będą stanowić takiego problemu, jeśli przed zamknięciem w słoiku pokroimy je w plasterki. Właśnie dlatego idealnie będą nadawać się do wszelkiego rodzaju sałatek, również z dodatkiem innych warzyw. Możemy z ich pomocą przygotować także pyszne sosy. Aby uchronić przerośnięte ogórki przed zmarnowaniem, podpowiadamy trzy pyszne sposoby, dzięki którym będziesz mógł zamknąć je w słoiku lub przyrządzić z nich pyszny sos. Wypróbuj wszystkie i doceń tegoroczne plony.
Zobacz także: Śmiałam się koleżanki, z czym robi ogórki na zimę. Sama już mam 15 słoików i będzie więcej
Składniki:
- 1-2 przerośnięte ogórki,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Ogórki myjemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie solimy je i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odciskamy z ogórków nadmiar wody i przekładamy do miseczki wraz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Zobacz także:
Składniki:
- 1,5 kg przerośniętych ogórków,
- 1 płaska łyżka soli kamiennej,
- 0,5 pęczka koperku,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka cukru.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przerzucamy je do miski, dodajemy sól, ocet i cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie dodajemy do miski posiekany koperek. Wyparzamy słoiki i nakrętki, a następnie przekładamy do nich ogórki wraz z zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku przez 10-12 minut.
W zimę wystarczy, że otworzymy słoik, odcedzimy ogórki i dodamy do nich śmietany. Będą idealnie komponować się z każdym obiadem.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 l wody,
- 0,5 l octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki curry.
Wyparzamy słoiki i nakrętki. Ogórki kroimy w plasterki i układamy dość ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodajemy odrobinę gorczycy. W garnuszku zagotowujemy wodę, do której dodajemy ocet, cukier, sól i curry. Mieszamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuści. Gorącym płynem zalewamy zawartość słoików. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10 minut.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść