O wspaniałych właściwościach tych owoców pisał już Herodot. W sezonie robię zapas soku na cały rok
Czeremcha była doceniana przez zielarzy od dawna. Współcześnie ludzie zapominają jednak o zdrowotnych właściwościach rośliny, a często uważają ją nawet za trującą. Warto przekonać się, że przypominające jej jagody, czarne kuleczki w rzeczywistości są pyszne i skutecznie wspierają nasz organizm. Aby zachować je na jesień i zimę, wystarczy, że przygotujesz z nich sok. Przekonaj się, jak to zrobić.
Czeremcha to drzewo lub krzew, które dorasta do pokaźnych rozmiarów. Jej owoce często zjadane są przez ptaki. Warto jednak je uprzedzić i zebrać czarne kuleczki, aby przygotować z nich pyszny sok.
Owoce czeremchy są niezwykle zdrowe, a wiadome to było już w starożytności, kiedy pisał o nich Herodot. Wtedy spożywano je surowe, przyprawione jedynie solą lub tworzono z nich wino. Owoce czeremchy znajome były również mieszkańcom Syberii, którzy wykorzystywali je do przygotowania mąki. Charakteryzuje je bogactwo składników odżywczych, dzięki którym mają tak duży wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nich witaminę C, wapń, fosfor, potas, antyoksydanty, rutynę, błonnik, kwasy organiczne, garbniki i pektyny.
Czeremcha będzie przede wszystkim idealna na infekcje podczas sezonu jesienno-zimowego. Skutecznie wspiera układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykazuje również działanie moczopędne, przez co może przyspieszyć proces pozbywania się toksyn z organizmu.
Owoce czeremchy doceniane są również w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych, szczególnie zatruć pokarmowych, biegunek i problemów z trawieniem. Mogą one złagodzić uciążliwe objawy.
Jedną z mniej znanych właściwości czeremchy jest jej działanie rozluźniające. Może się okazać, że przyjmowanie jej pomoże nam w regeneracji oraz złagodzi objawy nadmiernego stresu i zmęczenia.
Regularne przyjmowanie owoców czeremchy zmniejsza wystąpienie w przyszłości chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, udar, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca czy nowotwory.
Zobacz także: Najlepszy polski superfood. Latem robię zapas soku, bo obniża ciśnienie i dobrze wpływa na skórę
Składniki:
- 1 kg świeżych owoców czeremchy,
- 3 szklanki wody,
- 250 g cukru.
Owoce czeremchy należy dokładnie umyć i przebrać. Jeśli masz więcej owoców czeremchy, wystarczy, że podwoisz lub potroisz podane proporcje. W garnku umieść tylko dojrzałe, czarne owoce o błyszczącej skórce. Dolej do garnka 2 szklanki wody, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Garnek zestaw z ognia, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź owoce i pozbądź się płynu. Przełóż je ponownie do rondelka, dodaj szklankę wody i zagotuj. Po kilku minutach dokładnie odcedź owoce, a pozostały po nich sok zostaw w garnku. Dodaj do niego cukier, wymieszaj i zagotuj. Kiedy się rozpuści, będzie gotowy do przelania do słoików.
Butelki lub słoiczki wyparz i dokładnie osusz. Następnie przelej do nich sok, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10-12 minut. Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia, przykryte ściereczką. Zimne przełóż do ciemnego i chłodnego miejsca.
Sok z czeremchy jest słodki, ale ma intensywny i bogaty aromat. Można stosować go podobnie, jak inne domowe soki. Rozwodniony będzie stanowił idealny napój. Można z jego dodatkiem przygotować również lemoniadę. W jesienne i zimowe wieczory będzie z kolei stanowił słodki dodatek do gorącej herbaty.
Jeśli lubimy drinki o ciekawym smaku, możemy dodawać sok do alkoholu. Warto pamiętać, że z owoców czeremchy przygotujemy również pyszną nalewkę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę