Obiad na co dzień i na wyjątkowe okazje. Cała rodzina pokocha zapiekankę naleśnikową
Pyszne naleśniki, mięso, aromatyczne przyprawy - przepis na tę wyjątkową zapiekankę nasyci na długo. Może sprawdzić się na co dzień albo na wyjątkową okazję. Z pewnością wszyscy będą się zajadać.
Jeżeli lubisz naleśniki, ten przepis z pewnością ci się spodoba. Wyjątkowa zapiekanka wręcz rozpływa się w ustach. Jej wykonanie jest dość czasochłonne, ale zapewniamy, że efekt będzie zachwycający.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
Naleśniki:
- 160 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 150 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki płynnego masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
- 250 ml bulionu mięsnego,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Beszamel:
- 2o g mąki,
- 20 g masła,
- 250 ml mleka,
- 1 żółtko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól (do smaku),
- 150 g mozzarelli,
- 4 łyżki świeżych, posiekanych ziół (koperku, natki pietruszki).
Wlej do miski mleko i wodę gazowaną. Dodaj jajka i wymieszaj (mikserem lub trzepaczką). Przesiej do miski mąkę. Dodaj sól. Wymieszaj do połączenia składników – tak, by w cieście nie było grudek. Na koniec wmieszaj w nie przestudzone masło.
Rozgrzej patelnię naleśnikową (na palniku o średniej mocy). Wylej na nią porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową). Energicznie rozprowadź ciasto na całej powierzchni patelni, przekręcając ją na boki. Smaż naleśnik do chwili, aż zacznie odchodzić od patelni (około minutę). Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze około pół minuty. Wysmaż w ten sposób 8 naleśników.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek. Rozgrzej na głębokiej patelni (na palniku o średniej mocy) olej. Zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię czosnek.
Przełóż na patelnię mięso mielone. Zwiększ nieco moc palnika. Smaż mięso przez kilka minut, cały czas mieszając zawartość patelni. Pod koniec smażenia dopraw mięso obiema paprykami i solą. Wlej na patelnię bulion. Duś mięso pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj na patelnię bazylię, oregano i passatę. Wymieszaj. Duś sos przez około 20 minut (z sosu ma odparować cały płyn), co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie przygotuj w rondelku zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo wlewaj do niej zimne mleko, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż co zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową i solą. Przestudź. Wymieszaj z żółtkiem.
Przygotuj 4 nieduże, okrągłe naczynia żaroodporne (każde na jedną porcję dania). Nagrzej piekarnik do 180°C.
Napełni naleśniki farszem mięsnym, zwijając je w rulony. Pokrój na takiej samej długości kawałki (około 4-5 cm). Wypełnij naleśnikami naczynia żaroodporne, układając kawałki na sztorc. Oprósz każdą porcję świeżymi ziołami i zalej sosem beszamelowym. Wstaw wszystkie porcje zapiekanki naleśnikowej do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut. Oprósz każdą porcję zapiekanki startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babcie gotowały, gdy trzeba się było dobrze najeść. Dziś mało kto pamięta o tej zupie
Czekoladowe ciasto, śmietankowy krem i bananowy dodatek. Domowy Kopiec kreta
Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zrób chrupiące frytki domowe