Reklama
Reklama

Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy

Jajka to produkt, który dobrze komponuje się niemalże ze wszystkim. Uwielbiam jeść je na śniadanie, a ostatnio odkryłam przepis, w którym przygotowywane są w “szlachetnym” towarzystwie. Takie rozpoczęcie dnia docenią tylko prawdziwi koneserzy. Koniecznie wypróbuj, a nie zawiedziesz się.

Najlepszym sposobem na śniadanie, szczególnie w okresie jesiennym, są prawdziwki zapiekane w jajkach. Towarzystwo tych szlachetnych grzybów do jajek to prawdziwa bomba smakowa i witaminowa. 

Sprawdź także: Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

Borowik szlachetny - bardzo smaczny, a zarazem zdrowy

Borowik szlachetny, czyli prawdziwek, to nie tylko bogaty i ceniony smak, ale też duża zawartość cennych mikroskładników. Wśród nich grzyb dostarczy m.in. witaminy D, B1 czy B3. Z minerałów natomiast uzupełni selen, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk. 

Jedzenie borowików szlachetnych pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ trawienny. Ze względu na zawartość chityny produkt jest ciężkostrawny, jednak pomoże on w oczyszczeniu układu trawiennego z toksyn. Poprawi za to pracę układu pokarmowego. 

Borowik szlachetny wykazuje właściwości antyoksydacyjne, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwzapalnie i wzmocni odporność całego organizmu. Zmniejszy ilość rozwijających się infekcji i sprawi, że będziemy odporniejsi na ataki różnych patogenów. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia się i pozytywnie wpłynie na pracę umysłu.

Regularne spożywanie prawdziwków uzupełni witaminy B1 i B2, które poprawią funkcjonowanie serca. Uregulują ciśnienie krwi, zapobiegając wielu chorobom takim jak np. niewydolność serca czy udar mózgu. Ponadto wesprą prawidłowe skurcze mięśni i zmniejszą ilość tych bolesnych. Zniwelują uczucie zmęczenia, stresu czy kołatania serca

Prawdziwki zapiekane z jajkami - przepis

To już ostatnia chwila, aby skorzystać ze świeżych darów lasu w postaci przepysznych prawdziwków. Sezon na nie kończy się w listopadzie, więc te przepyszną zapiekankę zrób, póki jest czas. Prawdziwki zapiekane z jajkami to prawdziwa aromatyczna bomba. Są pyszne, wilgotne, po prostu perfekcyjne. Przygotuj i zaskocz swoją ukochaną osobę takim nietypowym śniadaniem. 

Składniki:

  • 250 g świeżych prawdziwków, 
  • 125 ml śmietanki 30 proc., 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 jajka, 
  • 125 ml mleka, 
  • pieprz
  • sól. 

Prawdziwki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w kostkę, a na patelni rozgrzej masło. Gdy rozpuści się, wrzuć na patelnię cebulę i podsmażaj ją, aż się zeszkli. Następnie do tego dodaj prawdziwki i trzymaj na ogniu do momentu, aż grzyby zrobią się miękkie. Teraz wszystko zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem i duś do momentu, kiedy sos zrobi się gęsty. Po tym przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego.

Do osobnej miski wbij jajka, dolej do nich mleko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Jaja roztrzep i wylej na warstwę grzybową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15-20 minut. Przez ten czas masa jajeczna powinna ściąć się.

Gotowe prawdziwki zapiekane w jajkach podawaj od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe. Jedz je razem ze świeżym, chrupiącym pieczywem i dodatkiem natki pietruszki lub szczypiorku.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja | grzyby