Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Jajka to produkt, który dobrze komponuje się niemalże ze wszystkim. Uwielbiam jeść je na śniadanie, a ostatnio odkryłam przepis, w którym przygotowywane są w “szlachetnym” towarzystwie. Takie rozpoczęcie dnia docenią tylko prawdziwi koneserzy. Koniecznie wypróbuj, a nie zawiedziesz się.
Najlepszym sposobem na śniadanie, szczególnie w okresie jesiennym, są prawdziwki zapiekane w jajkach. Towarzystwo tych szlachetnych grzybów do jajek to prawdziwa bomba smakowa i witaminowa.
Sprawdź także: Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby
Borowik szlachetny, czyli prawdziwek, to nie tylko bogaty i ceniony smak, ale też duża zawartość cennych mikroskładników. Wśród nich grzyb dostarczy m.in. witaminy D, B1 czy B3. Z minerałów natomiast uzupełni selen, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk.
Jedzenie borowików szlachetnych pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ trawienny. Ze względu na zawartość chityny produkt jest ciężkostrawny, jednak pomoże on w oczyszczeniu układu trawiennego z toksyn. Poprawi za to pracę układu pokarmowego.
Borowik szlachetny wykazuje właściwości antyoksydacyjne, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwzapalnie i wzmocni odporność całego organizmu. Zmniejszy ilość rozwijających się infekcji i sprawi, że będziemy odporniejsi na ataki różnych patogenów. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia się i pozytywnie wpłynie na pracę umysłu.
Regularne spożywanie prawdziwków uzupełni witaminy B1 i B2, które poprawią funkcjonowanie serca. Uregulują ciśnienie krwi, zapobiegając wielu chorobom takim jak np. niewydolność serca czy udar mózgu. Ponadto wesprą prawidłowe skurcze mięśni i zmniejszą ilość tych bolesnych. Zniwelują uczucie zmęczenia, stresu czy kołatania serca.
To już ostatnia chwila, aby skorzystać ze świeżych darów lasu w postaci przepysznych prawdziwków. Sezon na nie kończy się w listopadzie, więc te przepyszną zapiekankę zrób, póki jest czas. Prawdziwki zapiekane z jajkami to prawdziwa aromatyczna bomba. Są pyszne, wilgotne, po prostu perfekcyjne. Przygotuj i zaskocz swoją ukochaną osobę takim nietypowym śniadaniem.
Składniki:
- 250 g świeżych prawdziwków,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 125 ml mleka,
- pieprz,
- sól.
Prawdziwki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w kostkę, a na patelni rozgrzej masło. Gdy rozpuści się, wrzuć na patelnię cebulę i podsmażaj ją, aż się zeszkli. Następnie do tego dodaj prawdziwki i trzymaj na ogniu do momentu, aż grzyby zrobią się miękkie. Teraz wszystko zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem i duś do momentu, kiedy sos zrobi się gęsty. Po tym przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego.
Do osobnej miski wbij jajka, dolej do nich mleko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Jaja roztrzep i wylej na warstwę grzybową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15-20 minut. Przez ten czas masa jajeczna powinna ściąć się.
Gotowe prawdziwki zapiekane w jajkach podawaj od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe. Jedz je razem ze świeżym, chrupiącym pieczywem i dodatkiem natki pietruszki lub szczypiorku.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak