Reklama
Reklama

Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy

Jajka to produkt, który dobrze komponuje się niemalże ze wszystkim. Uwielbiam jeść je na śniadanie, a ostatnio odkryłam przepis, w którym przygotowywane są w “szlachetnym” towarzystwie. Takie rozpoczęcie dnia docenią tylko prawdziwi koneserzy. Koniecznie wypróbuj, a nie zawiedziesz się.

Najlepszym sposobem na śniadanie, szczególnie w okresie jesiennym, są prawdziwki zapiekane w jajkach. Towarzystwo tych szlachetnych grzybów do jajek to prawdziwa bomba smakowa i witaminowa. 

Sprawdź także: Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

Borowik szlachetny - bardzo smaczny, a zarazem zdrowy

Borowik szlachetny, czyli prawdziwek, to nie tylko bogaty i ceniony smak, ale też duża zawartość cennych mikroskładników. Wśród nich grzyb dostarczy m.in. witaminy D, B1 czy B3. Z minerałów natomiast uzupełni selen, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk. 

Reklama

Jedzenie borowików szlachetnych pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ trawienny. Ze względu na zawartość chityny produkt jest ciężkostrawny, jednak pomoże on w oczyszczeniu układu trawiennego z toksyn. Poprawi za to pracę układu pokarmowego. 

Borowik szlachetny wykazuje właściwości antyoksydacyjne, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwzapalnie i wzmocni odporność całego organizmu. Zmniejszy ilość rozwijających się infekcji i sprawi, że będziemy odporniejsi na ataki różnych patogenów. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia się i pozytywnie wpłynie na pracę umysłu.

Regularne spożywanie prawdziwków uzupełni witaminy B1 i B2, które poprawią funkcjonowanie serca. Uregulują ciśnienie krwi, zapobiegając wielu chorobom takim jak np. niewydolność serca czy udar mózgu. Ponadto wesprą prawidłowe skurcze mięśni i zmniejszą ilość tych bolesnych. Zniwelują uczucie zmęczenia, stresu czy kołatania serca

Prawdziwki zapiekane z jajkami - przepis

To już ostatnia chwila, aby skorzystać ze świeżych darów lasu w postaci przepysznych prawdziwków. Sezon na nie kończy się w listopadzie, więc te przepyszną zapiekankę zrób, póki jest czas. Prawdziwki zapiekane z jajkami to prawdziwa aromatyczna bomba. Są pyszne, wilgotne, po prostu perfekcyjne. Przygotuj i zaskocz swoją ukochaną osobę takim nietypowym śniadaniem. 

Składniki:

  • 250 g świeżych prawdziwków, 
  • 125 ml śmietanki 30 proc., 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 jajka, 
  • 125 ml mleka, 
  • pieprz
  • sól. 

Prawdziwki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w kostkę, a na patelni rozgrzej masło. Gdy rozpuści się, wrzuć na patelnię cebulę i podsmażaj ją, aż się zeszkli. Następnie do tego dodaj prawdziwki i trzymaj na ogniu do momentu, aż grzyby zrobią się miękkie. Teraz wszystko zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem i duś do momentu, kiedy sos zrobi się gęsty. Po tym przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego.

Do osobnej miski wbij jajka, dolej do nich mleko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Jaja roztrzep i wylej na warstwę grzybową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15-20 minut. Przez ten czas masa jajeczna powinna ściąć się.

Gotowe prawdziwki zapiekane w jajkach podawaj od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe. Jedz je razem ze świeżym, chrupiącym pieczywem i dodatkiem natki pietruszki lub szczypiorku.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja | grzyby