Obieram ziemniaki i cukinię, wyrabiam masę. Domownicy piszczą z zachwytu
Placki z ziemniaków i cukinii to bogatszy wariant tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nieznacznie różnią się od nich smakiem, za to mają więcej wartości odżywczych, a odpowiednio usmażone są także bardziej aromatyczne i chrupiące. Idealny obiad na piątek.
Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Zrób placki z ziemniaków i cukinii - ten przepis zawsze dobrze się sprawdza, latem robię bardzo często. Bardzo lubię smak tych placków oraz ich uniwersalność. Możesz serwować je tak, jak lubisz, ze śmietaną, surówką czy nawet dodatkiem mięsnego gulaszu. Zawsze będą pyszne i sycące.
- 500 g ziemniaków,
- 2 cukinie
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz (do smaku),
- smalec (do smażenia).
Obierz ziemniaki i cukinie. Zetrzyj warzywa na średnich oczkach tarki. Wymieszaj. Oprósz solą i przełóż do durszlaka. Ustaw go nad miską. Pozostaw tak warzywa na co najmniej kwadrans.
Ostrożnie wylej z miski sok, który puściły warzywa. Zachowaj skrobię, która osiadła na dnie. Przełóż ziemniaki z cukinią do miski ze skrobią. Wbij dwa jajka i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wyrób całość na jednolitą masę.
Dodaj do masy z warzyw mąkę ziemniaczaną – tyle, by z masy dało formować się placki, ale nie stała się zbyt gęsta.
Dopraw ciasto na placki solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość smalcu. Nałóż 2-3 porcje ciasta (każdą złożoną z 2-3 łyżek) i uformuj owalne placki. Usmaż na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony arkuszem ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. W ten sposób wysmaż całe ciasto.
Placki z ziemniaków i cukinii możesz zaserwować w takim sam sposób, jak zwykłe placki ziemniaczane – z kleksem śmietany, dipem czosnkowym, gulaszem itd.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja
Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu
Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki