Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny
Ciasto Kokosek to tak naprawdę pełen delikatności tort. Puszysty biszkopt łączy się z intensywnym kremem kokosowym, a konfitura malinowa przełamuje smak. W tym przepisie znajdziesz też prosty pomysł na dekorację z masy serowej i kulek kokosowych.
Ciasto Kokosek - ta nazwa przywodzi na myśl coś lekkiego i zabawnego, a tak naprawdę mowa o eleganckim torcie, którym możesz zaskoczyć swoich gości. W tym przepisie puszysty biszkopt idealnie łączy się z wyrazistym kremem kokosowym na bazie mleczka, mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych. Kropką nad przysłowiowym "i" jest tu dodatek konfitury malinowej - to właśnie ona sprawia, że ten deser smakuje tak wyjątkowo.
To ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale prezentuje się na stole - skorzystaj z naszej podpowiedzi odnośnie dekoracji.
Biszkopt:
- 7 jajek,
- 200 g cukru,
- 140 g mąki pszennej,
- 60 g skrobi ziemniaczanej.
Krem kokosowy:
- 500 ml mleczka kokosowego,
- 500 g mascarpone,
- 200 g białej czekolady,
- 80 g wiórków kokosowych.
Masa serowa:
- 600 g serka śmietankowego,
- 220 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- garść wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- konfitura malinowa,
- 7 kulek kokosowych.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną pianę. Kiedy masa zrobi się gęsta, stopniowo dodawaj cukier. Po chwili piana powinna zrobić się błyszcząca. Wtedy zmniejsz miksowanie do minimum, dodawaj żółtka jedno po drugim i połącz.
Przesiej mąkę pszenną i skrobię, wymieszaj delikatnie do połączenia. Przelej masę do tortownicy lub rantu ok. 23-24 cm wyłożonej papierem na dnie. Piecz 35 min w 170°C. Ostudź i przekrój na 3 blaty.
Zrób krem kokosowy. Mleczko kokosowe zagotuj w garnku. Dodaj wiórki i gotuj ok. 40 minut, mieszając. Masa powinna zgęstnieć, a wiórki wchłonąć cały płyn.
Zdejmij z ognia, dodaj połamaną białą czekoladę. Odstaw na kilka minut, potem wymieszaj do rozpuszczenia. Ostudź całkowicie, następnie schłodź w lodówce minimum 30 minut.
Mascarpone krótko zmiksuj, aby je napowietrzyć. Dodaj schłodzoną masę kokosową i zmiksuj ponownie, tylko do połączenia w gęsty, jednolity krem.
Zrób masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo serek śmietankowy. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj na gładki krem.
Na pierwszy blat ciasta rozsmaruj połowę kremu kokosowego. Na środku zrób pasek lub cienką warstwę konfitury malinowej, zostawiając brzegi wolne. Nałóż drugi blat ciasta i tak samo rozsmaruj krem i konfiturę. Połóż na wierzch trzeci blat i lekko dociśnij.
Całe ciasto obłóż masą serową, wygładzając boki i wierzch. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego i na wierzchu zrób 7 ozdobnych gniazdek. W każde gniazdko włóż kulę kokosową.
Boki możesz dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Elegancka przekąska dla gości. Idealna na święta i sylwestra
Lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjne makowce. Puszyste ciasto z wilgotną masą robi się prosto
Ma więcej kalorii niż ziemniaki, a wcale nie tuczy. Warto jeść, by chronić wzrok i jelita