Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach
Kokosek to łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe przełożone mocno kokosowym kremem. Kokosowy smak i aromat zawdzięcza też likierowi Malibu. Moim zdaniem to świetna propozycja, która zachwyca od pierwszego kęsa.
Nie ma nic lepszego niż ciasto, które łączy wyjątkowy smak czekolady z tropikalnym aromatem kokosa. Ten deser nie tylko pięknie wygląda, ale też po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
- 75 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na poncz:
- 100 ml likieru Malibu,
- 50 ml wody.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 40 g masła.
Składniki na krem:
- 200 ml kremówki (36%),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 g mascarpone,
- 1 łyżka żelatyny,
- 75 ml gorącej wody,
- 100 g wiórków kokosowych.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Przesiej mąkę przez sitko. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszaj produkty sypkie do masy z żółtek (mikserem na niskich obrotach) – do połączenia składników.
Delikatnie wmieszaj w masę (szpatułką) pianę z białek.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piotr przez 30 minut.
Upieczone ciasto ostudź i przekrój na 2 blaty. Nasącz ponczem przygotowanym z Malibu i wody.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Przestudź (żelatyna nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna).
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodaj schłodzony serek mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę. Wmieszaj w masę śmietanową przestudzoną żelatynę i wiórki kokosowe.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Przestudź.
Przełóż kremem blaty ciasta. Wierzch posmaruj tężejącą polewą. Wstaw ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki (aż krem całkowicie stężeje).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik
Lepsza od kawy, Grecy mówią na nią "Olympus Tea". Dodaje energii, działa przeciwzapalnie
Lekkie i delikatne kotlety z kabaczka. Pomysł na bezmięsny obiad