-->
Reklama
Reklama

Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach

Kokosek to łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe przełożone mocno kokosowym kremem. Kokosowy smak i aromat zawdzięcza też likierowi Malibu. Moim zdaniem to świetna propozycja, która zachwyca od pierwszego kęsa.

Nie ma nic lepszego niż ciasto, które łączy wyjątkowy smak czekolady z tropikalnym aromatem kokosa. Ten deser nie tylko pięknie wygląda, ale też po prostu rozpływa się w ustach.

Ciasto Kokosek - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 4 jajka, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli, 
  • 75 g mąki, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na poncz: 

  • 100 ml likieru Malibu, 
  • 50 ml wody. 

Składniki na polewę: 

Reklama
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 40 g masła. 

Składniki na krem: 

  • 200 ml kremówki (36%), 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 200 g mascarpone, 
  • 1 łyżka żelatyny, 
  • 75 ml gorącej wody, 
  • 100 g wiórków kokosowych. 

Ciasto Kokosek - przepis

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. 

Przesiej mąkę przez sitko. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszaj produkty sypkie do masy z żółtek (mikserem na niskich obrotach) – do połączenia składników. 
Delikatnie wmieszaj w masę (szpatułką) pianę z białek. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piotr przez 30 minut. 

Upieczone ciasto ostudź i przekrój na 2 blaty. Nasącz ponczem przygotowanym z Malibu i wody. 

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Przestudź (żelatyna nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna). 

Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodaj schłodzony serek mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę. Wmieszaj w masę śmietanową przestudzoną żelatynę i wiórki kokosowe. 

Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Przestudź. 

Przełóż kremem blaty ciasta. Wierzch posmaruj tężejącą polewą. Wstaw ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki (aż krem całkowicie stężeje). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik

Lepsza od kawy, Grecy mówią na nią "Olympus Tea". Dodaje energii, działa przeciwzapalnie

Lekkie i delikatne kotlety z kabaczka. Pomysł na bezmięsny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery