Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa
Uwielbiam serniki, szczególnie te o nieco mniej klasycznych smakach - w przypadku Sernika Hetmańskiego jest to połączenie migdałowych ciasteczek i skórki pomarańczowej. Kawa w towarzystwie takiego ciacha smakuje wyjątkowo. Chyba znów zrobię go w weekend.
Sernik Hetmański na ciasteczkach migdałowych ma delikatnie pomarańczową nutę i jest pysznie kremowy. Często robię go w weekendy, szczególnie kiedy spodziewam się gości.
- 120 g ciasteczek migdałowych (amaretti albo podobnych),
- 3 jajka,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 120 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 100 g śmietanki 30%,
- 30 g mąki,
- szczypta soli,
- masło do nasmarowania formy.
Rozdrobnij ciasteczka w mikserze lub włóż do woreczka foliowego i rozgnieć wałkiem. Rozsyp równomiernie okruchy na dnie formy.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z twarogiem sernikowym, cukrem, śmietanką, skórką z pomarańczy oraz cukrem waniliowym na jednolitą, kremową masę. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej, uważając, aby nie uszkodzić puszystości ciasta.
Nagrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem boki formy o średnicy ok. 22 cm, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch i piecz około 1 godziny i 15 minut aż sernik uzyska złotobrązowy kolor z zewnątrz. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na kolejne 15-20 minut w uchylonym piekarniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni
Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok