Reklama
Reklama

Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa

Uwielbiam serniki, szczególnie te o nieco mniej klasycznych smakach - w przypadku Sernika Hetmańskiego jest to połączenie migdałowych ciasteczek i skórki pomarańczowej. Kawa w towarzystwie takiego ciacha smakuje wyjątkowo. Chyba znów zrobię go w weekend.

Sernik Hetmański na ciasteczkach migdałowych ma delikatnie pomarańczową nutę i jest pysznie kremowy.  Często robię go w weekendy, szczególnie kiedy spodziewam się gości.

Sernik Hetmański - lista składników

  • 120 g ciasteczek migdałowych (amaretti albo podobnych),  
  • 3 jajka, 
  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 120 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, 
  • 100 g śmietanki 30%, 
  • 30 g mąki, 
  • szczypta soli, 
  • masło do nasmarowania formy. 

Sernik Hetmański - przepis

Rozdrobnij ciasteczka w mikserze lub włóż do woreczka foliowego i rozgnieć wałkiem. Rozsyp równomiernie okruchy na dnie formy. 

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z twarogiem sernikowym, cukrem, śmietanką, skórką z pomarańczy oraz cukrem waniliowym na jednolitą, kremową masę. Dodaj mąkę i wymieszaj. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej, uważając, aby nie uszkodzić puszystości ciasta. 

Reklama

Nagrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem boki formy o średnicy ok. 22 cm, a dno wyłóż papierem do pieczenia. 

Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch i piecz około 1 godziny i 15 minut aż sernik uzyska złotobrązowy kolor z zewnątrz. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na kolejne 15-20 minut w uchylonym piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery