Reklama
Reklama

Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa

Uwielbiam serniki, szczególnie te o nieco mniej klasycznych smakach - w przypadku Sernika Hetmańskiego jest to połączenie migdałowych ciasteczek i skórki pomarańczowej. Kawa w towarzystwie takiego ciacha smakuje wyjątkowo. Chyba znów zrobię go w weekend.

Sernik Hetmański na ciasteczkach migdałowych ma delikatnie pomarańczową nutę i jest pysznie kremowy.  Często robię go w weekendy, szczególnie kiedy spodziewam się gości.

Sernik Hetmański - lista składników

  • 120 g ciasteczek migdałowych (amaretti albo podobnych),  
  • 3 jajka, 
  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 120 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, 
  • 100 g śmietanki 30%, 
  • 30 g mąki, 
  • szczypta soli, 
  • masło do nasmarowania formy. 

Sernik Hetmański - przepis

Rozdrobnij ciasteczka w mikserze lub włóż do woreczka foliowego i rozgnieć wałkiem. Rozsyp równomiernie okruchy na dnie formy. 

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z twarogiem sernikowym, cukrem, śmietanką, skórką z pomarańczy oraz cukrem waniliowym na jednolitą, kremową masę. Dodaj mąkę i wymieszaj. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej, uważając, aby nie uszkodzić puszystości ciasta. 

Reklama

Nagrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem boki formy o średnicy ok. 22 cm, a dno wyłóż papierem do pieczenia. 

Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch i piecz około 1 godziny i 15 minut aż sernik uzyska złotobrązowy kolor z zewnątrz. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na kolejne 15-20 minut w uchylonym piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni

Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok

Malinowe ciasto na herbatnikach. Idealny deser na wiosnę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery