Reklama
Reklama

Obłędnie smaczne domowe lody z mascarpone. Te z lodziarni nawet przy nich nie stały

Lekka i puszysta konsystencja oraz ochłoda w gorące dni to jedne z największych zalet lodów. Jeśli marzysz o wykonaniu tego deseru w domu, podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić. Dowiedz się, jak możesz uzyskać kremowe i orzeźwiające lody bez najmniejszego wysiłku. Wystarczy jeden składnik, który wszystko uprości.

Domowe lody są nie tylko pyszne, ale również zdrowsze od tych kupionych w sklepie czy lodziarni. Możesz kontrolować, co się w nich znajduje. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że przygotowane zostały z naturalnych składników oraz bez zbędnych dodatków. Poznaj przepis, który sprawi, że już nigdy nie kupisz lodów w sklepie.

Domowe lody z mascarpone. Z owocami wychodzą obłędne

Zwykle lody przygotowywane są ze śmietanki. W domowych warunkach może ona jednak sprawiać pewne problemy. Z tego powodu polecamy tajemny składnik, dzięki któremu będziemy mieć pewność, że lody będą puszyste i kremowe. Mascarpone to tłusty serek, który dodany do masy na lody sprawi, że ich konsystencja będzie cudownie gęsta oraz bogata w smaku. To właśnie dzięki niemu będziemy mogli uzyskać pyszne lody szybciej i skuteczniej.

Na bazie serka mascarpone przygotujemy podstawę do lodów. Jest ona na tyle uniwersalna, że zależnie od naszego gustu będziemy mogli dodać do niej nasze ulubione składniki. Osoby lubiące kwaśne smaki mogą do lodów dodać czarne lub czerwone porzeczki, wiśnie albo cytrusy. Natomiast fani słodyczy mogą przygotować lody z dodatkiem malin, truskawek, jagód czy brzoskwini. Baza z mascarpone nadaje się nie tylko do stworzenia lodów owocowych. Możemy dodać do niej pokruszoną czekoladę, sos karmelowy czy bakalie.

Warto postawić na kreatywność. Do lodów możemy użyć również ziół oraz przypraw, dzięki którym będą miały nie tylko pyszny smak, ale również głęboki aromat. Do lodów truskawkowych warto dodać miętę lub bazylię. Smak jagód i borówek podkreśli lawenda, a cytrusów - limonka, pomarańcza, cytryna czy rozmaryn

Zobacz także: Obłędnie pyszna szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz. Prosty przepis z małą tajemnicą

Jak zrobić domowe lody z mascarpone? Bez trudu uzyskasz puszystą konsystencję

Do przygotowania domowych lodów będziesz potrzebować:

  • 150 ml śmietanki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 łyżeczkę aromatu waniliowego lub cukru waniliowego,
  • 1 szklankę dodatków - owoców, pokruszonej czekolady, orzechów lub bakalii.

Do przygotowania lodów będzie potrzebny jedynie mikser. Wystarczy w dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, a następnie ubić je na puszystą masę. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy do niej cukier i aromat waniliowy. Krótko miksujemy, jedynie do połączenia składników.

Dodatki kroimy na drobne kawałki lub kruszymy. Dodajemy je do masy i krótko mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemników na lody. Warto pamiętać, aby je przykryć, np. folią spożywczą. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że lody nie przesiąkną zapachem zamrażarki. Zostawiamy je na całą noc w zamrażalniku. Następnego dnia możemy cieszyć się już pysznym smakiem domowych lodów.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | lody