To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę
Z jabłek można zrobić wiele pysznych ciast. Najpopularniejsza jest oczywiście klasyczna szarlotka, jeśli jednak masz ochotę na coś ciekawego, skuś się na przygotowanie ciasta Śnieżna Góra. W tym deserze, oprócz warstwy jabłkowej, króluje również delikatna pianka śmietanowa, a jego zwieńczeniem są kleksy z białej i ciemnej czekolady. Taki deser zachwyci twoich gości i domowników.
Ciasto Śnieżna Góra idealnie łączy w sobie puszysty biszkopt, słodko-kwaśne jabłka i pyszną, kremową warstwę bitej śmietany. Doskonale sprawdzi się do filiżanki kawy lub herbaty na wszystkie rodzinne uroczystości. Jest lekkie, rozpływa się w ustach, oraz zachwyca delikatnością. Na pewno trudno będzie ci odmówić sobie sięgnięcia po dokładkę.
Sprawdź także: Wylewam serową masę na kruchy spód. Sernik wychodzi obłędnie smaczny
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25x35 cm.
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 80 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 szczypta soli,
- 3 łyżki herbaty,
- 100 g dżemu jabłkowego.
Składniki na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 500 ml wody,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 50 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady,
- 10 g gorzkiej czekolady.
Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj je do masy jajecznej w 2-3 partiach i delikatnie wymieszaj szpatułką, by piana nie opadła.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piecz ciasto przez 25−30 minut, do suchego patyczka. Ostudź, a następnie nawilż herbatą. Ostudzony spód posmaruj dżemem jabłkowym.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka razem z cukrem i cynamonem. Gotuj je na małym ogniu do miękkości i zdejmij owoce z ognia.
Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i dodaj mieszaninę do uduszonych jabłek. Szybko wymieszaj i odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia. Lekko tężejącą masę z jabłkami przelej na posmarowany dżemem spód i wstaw całość do lodówki.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Bardzo zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.
Złóż ciasto.Wyłóż bitą śmietanę na masę jabłkową. Na wierzchu rozsyp wiórki z białej czekolady.
Gorzką czekoladę rozpuść w małym garnuszku, a następnie polej nią górę ciasta, tworząc dekoracyjne esy floresy. Ciasto Śnieżna Góra wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich mas.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste ciasto na 11 listopada. Wystarczy wszystkie składniki ugnieść w misce
Mercedes wśród chlebów, dla jelit i przy odchudzaniu niezastąpiony. Obniża cukier i zły cholesterol
Pij regularnie zamiast kawy. Serce i jelita będą zaopiekowane, stresu i kilogramów ubędzie