Wylewam serową masę na kruchy spód. Sernik wychodzi obłędnie smaczny
Delikatny sernik na kruchym, maślanym spodzie to ciasto, które pasuje na wiele okazji. Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec na Wszystkich Świętych, wypróbuj ten przepis. Będzie smakować wszystkim wielbicielom kremowych ciast, ponieważ oprócz klasycznego twarogu sernikowego i jajek, znajdziemy tu dodatek śmietanki. Na pewno rodzina będzie się zajadać.
Sernik na kruchym spodzie to lekki i puszysty, tradycyjny wypiek, który rozpływa się w ustach. Do składników na spód dodaj masło i opakowanie cukru waniliowego, będzie smakował pysznie. Masa twarogowa to między innymi połączenie sera z wiaderka, cukru, jaj i dwóch rodzajów śmietany, słodkiej i kwaśnej. Warto dodać do niej również skórkę i sok z cytryny, będzie miała lekko orzeźwiający smak. Gotowe ciasto świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 20x30 cm.
Do przygotowania kruchego spodu, będziesz potrzebować:
- 200 g mąki pszennej,
- 90 g masła,
- 70 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego,
- 300 g cukru,
- 300 ml śmietany 18 proc.,
- 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- sok z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny.
Przygotuj spód. Masło, cukier i cukier waniliowy umieść w misie miksera i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj jajko i ponownie zmiksuj.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksuj do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełóż masę na blat i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Dno i boki dokładnie wylep masą. Nakłuj ją w wielu miejscach widelcem.
Przygotuj warstwę sernikową. W dużej misce umieść masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól. Ubijaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Dodaj twaróg, śmietanę 18 proc., skórkę i sok z cytryny. Ponownie wszystko wymieszaj.
W osobnej misce ubij kremówkę na sztywno. Wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowej.
Warstwę serową wylej na spód i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 60 minut. Środek sernika powinien lekko drgać.
Sernik na kruchym spodzie wyjmij z pieca i całkowicie ostudź przed wyjęciem z formy. Ciasto podawaj na zimno. Przechowuj go w lodówce przez 3-4 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Karkówka robiona metodą 2x10 to moje popisowe danie. Wyśmienita na obiad, do kanapek jeszcze lepsza
Kawa z tym dodatkiem ma wielką moc. Zbija cukier i cholesterol, dba o zdrowie serca
Zrazy w aromatycznym sosie zaserwuję na Wszystkich Świętych. Rodzina będzie najedzona