Placki z kaszy gryczanej na Wszystkich Świętych. Rozgrzeją, dodadzą energii na dłużej
Niekiedy brakuje czasu, a za innym razem nawet chęci na wielogodzinne gotowanie. Obiad trzeba jednak zjeść, więc z pomocą przychodzą ciepłe i pożywne placki z kaszy gryczanej. Są zdrowe, sycące i gotowe w kilka chwil. To prosty sposób na błyskawiczne danie, które dostarczy energii i świetnie smakuje.
Placki z kaszy gryczanej to wytrawne placuszki z warzywami i gryką. Są orzechowe i wyjątkowo smaczne, idealne jako przekąska lub dodatek do innych dań. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut, a jeśli masz kaszę z obiadu dnia poprzedniego, to zajmie ci to dosłownie chwilę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dołóż szczyptę chili lub imbiru. Pamiętaj, że gryka jest niezwykle zdrowym produktem, bogatym w witaminy z grupy B, żelazo czy cynk. Choć smażenie na oleju dodaje daniu kalorii, alternatywnie możesz upiec je w piekarniku. Spróbuj tego dania, a z pewnością będzie się pojawiać u ciebie znacznie częściej.
Składniki:
- 150 g kaszy gryczanej palonej,
- cukinia,
- mała marchewka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obierz i zetrzyj cukinię i marchewkę, a następnie wyciśnij nadmiar wody ze startych warzyw.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku zmiażdż nożem i posiekaj.
W misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw całą masę solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Nakładaj masę łyżką, formując cienkie placki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Placki z kaszy gryczanej odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, najlepiej samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wytrawne babeczki nie tylko na Halloween. Zaskakują smakiem i wyglądem
Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało
Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm