Reklama
Reklama

Placki z kaszy gryczanej na Wszystkich Świętych. Rozgrzeją, dodadzą energii na dłużej

Niekiedy brakuje czasu, a za innym razem nawet chęci na wielogodzinne gotowanie. Obiad trzeba jednak zjeść, więc z pomocą przychodzą ciepłe i pożywne placki z kaszy gryczanej. Są zdrowe, sycące i gotowe w kilka chwil. To prosty sposób na błyskawiczne danie, które dostarczy energii i świetnie smakuje.

Placki z kaszy gryczanej - ekspresowy obiad

Placki z kaszy gryczanej to wytrawne placuszki z warzywami i gryką. Są orzechowe i wyjątkowo smaczne, idealne jako przekąska lub dodatek do innych dań. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut, a jeśli masz kaszę z obiadu dnia poprzedniego, to zajmie ci to dosłownie chwilę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dołóż szczyptę chili lub imbiru. Pamiętaj, że gryka jest niezwykle zdrowym produktem, bogatym w witaminy z grupy B, żelazo czy cynk. Choć smażenie na oleju dodaje daniu kalorii, alternatywnie możesz upiec je w piekarniku. Spróbuj tego dania, a z pewnością będzie się pojawiać u ciebie znacznie częściej. 

Reklama

Placki z kaszy gryczanej - przepis

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej palonej, 
  • cukinia, 
  • mała marchewka, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Obierz i zetrzyj cukinię i marchewkę, a następnie wyciśnij nadmiar wody ze startych warzyw. 

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku zmiażdż nożem i posiekaj. 

W misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw całą masę solą oraz pieprzem. 

Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Nakładaj masę łyżką, formując cienkie placki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. 

Placki z kaszy gryczanej odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, najlepiej samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wytrawne babeczki nie tylko na Halloween. Zaskakują smakiem i wyglądem

Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało

Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | dania główne | kasze