Reklama
Reklama

Od razu przygotuj dwie blachy ciasta Hucułka. Sekretne smaki Karpat w twojej kuchni

Hucułka to bardzo efektowne i eleganckie ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest dość słodkie, ale idealnie przełamane kwaskowatą nutą dżemu wiśniowego. Pięknie się prezentuje, posypane chrupiącymi migdałami. Gdy spróbujesz tego deseru, na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych.

Jeśli szukałeś deseru, który łączy w sobie ciekawe smaki i nie jest nudny, to właśnie go znalazłeś. Hucułka to ciasto idealnie zbalansowane. Łączy słodycz z kwaskowatością, dlatego nie wychodzi mdło słodkie i ma przyjemną konsystencję. Dowiedz się, jak zrobić ciasto Hucułkę. Goście, którym je zaserwujesz, na pewno zapytają cię o przepis.

Co to jest ciasto Hucułka?

Przepisów na ciasto Hucułkę jest całkiem sporo. Najczęściej to przekładaniec, w którym znajduje się kruchy spód, masa z kajmakiem, beza i kwaskowaty dżem. Naszą recepturę nieco uprościliśmy, żeby nie była tak trudna i czasochłonna

W tym przypadku Hucułka to też ciasto warstwowe. Przepis nawiązuje trochę do innego wypieku, czyli do ciasta Pani Walewska. Zamiast kremu budyniowego tutaj przygotujesz jednak masę serową. 

Co ciekawe, do końca nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa wypieku. Hucułka to góralka zamieszkująca Karpaty Wschodnie. Grupa etniczna Hucułów zamieszkiwała tamte rejony już od IX wieku. Być może to tamtejsze gospodynie po raz pierwszy je upiekły. Inna teoria odwołuje się do języka rumuńskiego, w którym termin ten oznacza złodzieja. Wiemy, że z pewnością ciasto skradnie twoje serce.

Jak zrobić ciasto Hucułkę?

Choć zrobienie ciasta Hucułka może wydawać się skomplikowane, wcale takie nie będzie. Przepis krok po kroku przeprowadzi cię przez wszystkie etapy przygotowania. Na początku zabierzesz się za przyrządzenie kruchego spodu, następnie masy serowej, a na końcu rozsmarujesz dżem wiśniowy i oprószysz wszystko płatkami migdałów. Już przy pierwszym kęsie deser idealnie rozpływa się w ustach - poczujesz zarówno słodkie, jak i kwaskowate aromaty, a do tego różne tekstury. Dla tych wrażeń smakowych warto przygotować Hucułkę.

Składniki:

Spód: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 100 g masła 
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Warstwa serowa: 

  • 450 g twarogu półtłustego podwójnie mielonego 
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego 
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo: 

  • 100 g dżemu wiśniowego 
  • płatki migdałów do posypania 

 Wykonanie:

Przygotuj spód: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku i zagnieć na w miarę jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj miękkie masło i zagnieć. Kontroluj gęstość dodatkową śmietaną lub mąką. Zwiń ciasto w kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie podziel wylep masą dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód upiecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.  

Przygotuj warstwę serową: w dużej misce rozluźnij ser twarogowy. Do szklanki wlej trochę mleka skondensowanego i rozmieszaj w nim mąkę. Przelej mieszaninę do twarogu, razem z pozostałym mlekiem. Wymieszaj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Masę serową przelej na podpieczony i ostudzony już spód. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 175 st. Celsjusza na ok. 50 minut. Wyjmij i odstaw na 10 minut. 

Wykończ ciasto: na gorącym jeszcze cieście rozsmaruj cienką warstwą dżem wiśniowy. Wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. Posyp płatkami migdałów. Ciasto Hucułka podawaj na zimno, po schłodzeniu przez co najmniej 4 godziny. 

Źródło: terazgotuje.pl, kulinarneprzeboje.pl, pl.wiktionary.org

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta