Orientalny hit na twoim stole. Kurczak Piri Piri, pokocha go cała rodzina
Masz ochotę na kurczaka w wydaniu innym niż zwykle? Ta propozycja zawsze cieszy się powodzeniem podczas rodzinnych obiadów czy imprez - gdy raz zrobisz pysznego, aromatycznego kurczaka Piri Piri, na pewno będziesz wracać do tego przepisu.
Lubisz orientalne dania z lekką nutką pikanterii? Kurczak Piri Piri z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe. To danie jest połączeniem soczystego mięsa, aromatycznej marynaty i ryżu. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. A sałatka z cieciorki to idealne, świeże i zdrowe uzupełnienie tej potrawy.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 1,5 kg kurczaka,
- 300 g ryżu,
- 3-4 marchewki,
- 1 duża papryka czerwona,
- 1 zielony ogórek,
- 1 puszka cieciorki,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- pęczek pietruszki.
Marynata:
- 3 papryki chili piri piri,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka słodkiej czerwonej wędzonej papryki,
- 1 łyżka ziaren kolendry,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- pół łyżki soli,
- pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Kurczaka połóż na desce piersiami do dołu. Natnij mięso wzdłuż kręgosłupa z obu stron. Rozłóż kurczaka na płasko. Podziel kurczaka na części, tak jak lubisz. Tak przygotowane mięso umyj i pozostaw do wyschnięcia.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Wszystkie składniki wsyp do miski i zblenduj na gładką masę. Ostrość dania będzie zależna od twoich upodobań, dlatego marynatę możesz modyfikować dowolnie, jednak pamiętaj, aby nie przesadzić.
Części kurczaka natrzyj dokładnie całą marynatą i przełóż do pojemnika. Mięso schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij kurczaka z lodówki.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj odrobinę oleju oraz przyprawę curry.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej ułóż mięso. Wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni i odwróć mięso na drugą stronę. Piecz kolejne 40 minut, podlewając od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem. W międzyczasie przygotuj sałatkę z cieciorki. Puszkę z cieciorką odsącz z zalewy i przełóż do miseczki. Pokrój w drobną kostkę paprykę oraz obranego, zielonego ogórka. Przypraw według uznania i posyp posiekaną natką pietruszki.
Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj go z ryżem oraz sałatką z cieciorki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez wzmacniaczy smaku i polepszaczy. Witaminowa wkładka do zup i sosów
Domowy kebab w bułce. Pyszny pomysł na obiad lub imprezowe danie
Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie