Reklama
Reklama

Orientalny hit na twoim stole. Kurczak Piri Piri, pokocha go cała rodzina

Masz ochotę na kurczaka w wydaniu innym niż zwykle? Ta propozycja zawsze cieszy się powodzeniem podczas rodzinnych obiadów czy imprez - gdy raz zrobisz pysznego, aromatycznego kurczaka Piri Piri, na pewno będziesz wracać do tego przepisu.

Lubisz orientalne dania z lekką nutką pikanterii? Kurczak Piri Piri z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe. To danie jest połączeniem soczystego mięsa, aromatycznej marynaty i ryżu. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. A sałatka z cieciorki to idealne, świeże i zdrowe uzupełnienie tej potrawy. 

Kurczak Piri Piri - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • 1,5 kg kurczaka, 
  • 300 g ryżu,
  • 3-4 marchewki, 
  • 1 duża papryka czerwona, 
  • 1 zielony ogórek, 
  • 1 puszka cieciorki, 
  • 2 łyżeczki przyprawy curry, 
  • pęczek pietruszki. 

Marynata: 

  • 3 papryki chili piri piri, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej wędzonej papryki, 
  • 1 łyżka ziaren kolendry,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego, 
  • pół łyżki soli, 
  • pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. 

Kurczak Piri Piri - przepis

Kurczaka połóż na desce piersiami do dołu. Natnij mięso wzdłuż kręgosłupa z obu stron. Rozłóż kurczaka na płasko. Podziel kurczaka na części, tak jak lubisz. Tak przygotowane mięso umyj i pozostaw do wyschnięcia. 

W międzyczasie przygotuj marynatę. Wszystkie składniki wsyp do miski i zblenduj na gładką masę. Ostrość dania będzie zależna od twoich upodobań, dlatego marynatę możesz modyfikować dowolnie, jednak pamiętaj, aby nie przesadzić. 

Części kurczaka natrzyj dokładnie całą marynatą i przełóż do pojemnika. Mięso schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij kurczaka z lodówki. 

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj odrobinę oleju oraz przyprawę curry.  

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej ułóż mięso. Wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni i odwróć mięso na drugą stronę. Piecz kolejne 40 minut, podlewając od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem. W międzyczasie przygotuj sałatkę z cieciorki. Puszkę z cieciorką odsącz z zalewy i przełóż do miseczki. Pokrój w drobną kostkę paprykę oraz obranego, zielonego ogórka. Przypraw według uznania i posyp posiekaną natką pietruszki. 

Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj go z ryżem oraz sałatką z cieciorki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez wzmacniaczy smaku i polepszaczy. Witaminowa wkładka do zup i sosów

Domowy kebab w bułce. Pyszny pomysł na obiad lub imprezowe danie

Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak