Reklama
Reklama

Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie

Maliny to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Warto jeść je na przekąskę, oraz dodawać do letnich deserów. Podpowiemy Ci, jak zrobić ciasto Malinkę, które zachwyci wszystkich wielbicieli tych smacznych owoców. Będzie pasować zarówno do popołudniowej kawy, jak i sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.

Malinka to połączenie prostego biszkoptowego ciasta ze śmietankową pianką, której bazą jest słodka śmietana, cukier i żelatyna. Całość dopełnia malinowa galaretka z dodatkiem świeżych owoców. Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo smaczny. Zasmakuje nie tylko małych, ale i dużych łasuchom. 

Sprawdź także: Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji

Reklama

Przepis na ciasto Malinka 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 × 30 cm. 

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka, 
  • 70 g drobnego cukru, 
  • 4 łyżki oleju roślinnego, 
  • 120 g mąki tortowej,  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na śmietanową piankę: 

  • 200 ml śmietany kremówki (36 proc.), 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 75 ml gorącej wody.

Składniki na galaretkę z malinami: 

  • 2 galaretki malinowe, 
  • 800 ml wody, 
  • 500 g malin.

Jak zrobić ciasto Malinkę?  

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mocno schłodź śmietanę. 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do niej cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Cienką stróżką wlej do piany olej i wymieszaj szpatułką. Przesiej do piany mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj - tylko do połączenia składników. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x30 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj powierzchnię. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 25 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika od razu po upieczeniu. Po 10 minutach wyjmij z formy i wystudź ułożony do góry dnem. 

Przygotuj galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (800 ml na dwie galaretki). Odstaw do przestudzenia. 

Rozpuść żelatynę w mleku. Ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru (przesiej go przez sitko). Wlej do śmietany przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. 

Ponownie umieść biszkopt w formie. Rozprowadź na nim równomiernie śmietanę. Wstaw ciasto na pół godziny do lodówki. Na lekko stężałej śmietanie rozłóż maliny. Na wierzch ostrożnie przelej (najlepiej po jednej łyżce) galaretkę. 

Wstaw ciasto ponownie do lodówki na około 3-4 godziny - do całkowitego stężenia galaretki.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ogórki marynowane w plasterkach. Zrób je do słoików na zimę

Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu

Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta