Owoce zjedz na zdrowie, a z szypułek zrób herbatkę. Mało kto wie, jak bardzo jest zdrowa
Sezon truskawkowy w pełni i korzystamy z tego, ile się da. Zajadając się pysznymi truskawkami, ich szypułki wyrzucamy do kosza czy na kompost. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie, bo mają one wiele cennych właściwości. Podpowiadamy, co można zrobić z szypułek truskawek, by wzbogacić swoją dietę.
Szypułki z truskawek to drobne listki, które zawsze odrywamy. Tymczasem to skarbnica witamin. Nie namawiamy oczywiście, aby je zjadać bezpośrednio, ale można je śmiało wykorzystać do przygotowania kilku dań. To sposób na przemycenie do nich dodatkowej porcji witamin.
Wbrew pozorom, szypułki z truskawek można jeść, choć może nie bezpośrednio. Zielone końcówki owoców, wręcz przeciwnie, zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Podkreślają to naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Szypułki truskawek zawierają dużo cennego błonnika, ważnego dla pracy jelit. Jego obecność zapewnia na długo poczucie sytości.
Ponadto w zielonych częściach truskawek znajdziemy wiele witaminy C oraz E, które są znakomitymi przeciwutleniaczami. Wspierają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne i hamują procesy starzenia. Z kolei zawarte w szypułkach truskawek luteina oraz beta-karoten są zbawieniem dla naszego wzroku. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3, usprawniające pracę mózgu. Szkoda wyrzucać tyle cennego dobra do śmietnika.
Szypułki truskawek raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Nie są wprawdzie toksyczne, ale mają włóknistą strukturę i są pokryte drobnym meszkiem. Za to doskonale nadają się do urozmaicania innych potraw i napojów. Co można zrobić z szypułek truskawek? Na przykład zielone pesto. Zmiksuj je z ząbkiem czosnku, dwoma łyżkami dowolnych orzechów lub ziaren i łyżką oliwy. Mażesz poeksperymentować tu z różnymi przyprawami czy dodatkami typu parmezan. Powstanie doskonały dodatek do kanapek czy makaronu.
Szypułki truskawek możesz śmiało dorzucić do koktajli i smoothie. Zmiksowane z owocami czy warzywami są praktycznie niewyczuwalne, a oddadzą napojom swoje zdrowotne właściwości. Możesz dodać je do octu winnego lub jabłkowego, czy do wody z cytryną tak, jak robimy to zazwyczaj z miętą. Najprostszym zastosowaniem truskawkowych szypułek jest przygotowanie z nich herbaty.
Sprawdź także: Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit
Herbata z szypułek truskawek przypomina w smaku lekki, ziołowy napar z delikatną nutą owocową. Z pewnością zasmakuje fanom naparów. Przepis na herbatę jest banalnie prosty:
Składniki:
- 20 szypułek z truskawek;
- 250 ml wody;
- opcjonalnie miód.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego umycia szypułek z truskawek. Mogą one zawierać pestycydy, szczególnie jeśli pochodzą z niepewnego źródła.
- Wrzuć szypułki do wrzątku i gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozwól parzyć się herbacie jeszcze przez 10 minut.
- Przed wypiciem odcedź płyn przez sitko. Dla smaku możesz do herbaty dodać miodu, plasterek cytryny, odrobinę soku czy liść mięty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji