Reklama
Reklama

Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Teraz robię domowe lody w wafelku

Zbliżające się lato i nadchodzące upały sprawiają, że coraz częściej mamy ochotę na lody. Okazuje się, że nie musimy stawiać jedynie na produkty, które dostaniemy w sklepach. Wykonanie lodów w domu jest niezwykle proste i nie potrzebujemy do niego wiele składników. Poznaj przepis, dzięki któremu wykonasz domową wersję lodowej kanapki, którą pokochają mali i duzi.

Smak dzieciństwa, czyli lody śmietankowe w wafelku

Lody w wafelku to smak, który wielu kojarzy z dzieciństwem. To najprostsze i najbardziej klasyczne lody, dzięki którym przypomnimy sobie nasze młodzieńcze lata. Przepis na nie wykorzystuje jedynie cztery łatwo dostępne składniki. Warto je wykorzystać i stworzyć samodzielnie w domu lodową kanapkę.

Lody w wafelku są świetnym pomysłem na imprezy i większe spotkania rodzinne. Z łatwością podzielimy je na mniejsze kawałki, a goście dzięki formie lodów nie będą musieli się bać, że się pobrudzą. Lody w wafelku to także doskonała alternatywa dla dzieci. Z łatwością dostosujemy wielkość porcji do potrzeb dziecka, a wafelek będzie jedynie dodatkową przyjemnością. Poznaj przepis, dzięki któremu docenisz łatwość wykonania domowych lodów.

Zobacz także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam

Domowe lody jak za dawnych lat. Jak je przygotować?

Do przygotowania domowych lodów będziemy potrzebować:

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g mleka skondensowanego,
  • 50 g mleka w proszku,
  • kilka wafli tortowych.

Zaczynamy od przygotowania wafli. Wycinamy je na kształt blaszki, w której zamierzamy przygotować lody. Potrzebować będziemy dwóch dużych płatów, pomiędzy którymi znajdzie się masa lodowa.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywną pianę. Następnie dodajemy mleko skondensowane i mleko w proszku i ponownie ubijamy. Masa będzie gotowa do mrożenia, kiedy zauważymy, że zgęstniała. 

Blaszkę wykładamy folią spożywczą, a następnie na jej dnie układamy wafle tortowe. Wykładamy na nie lodową masę. Wygładzamy ją i przykrywamy kolejną warstwą wafli. Delikatnie przyciskamy i przykrywamy za pomocą folii spożywczej. Wsadzamy do zamrażarki na całą noc. Kolejnego dnia wafle są gotowe do podania. Wyjmujemy je z blaszki i kroimy na kawałki. Dzieci je pokochają.

Źródło: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: deser | lody