Reklama
Reklama

Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Teraz robię domowe lody w wafelku

Zbliżające się lato i nadchodzące upały sprawiają, że coraz częściej mamy ochotę na lody. Okazuje się, że nie musimy stawiać jedynie na produkty, które dostaniemy w sklepach. Wykonanie lodów w domu jest niezwykle proste i nie potrzebujemy do niego wiele składników. Poznaj przepis, dzięki któremu wykonasz domową wersję lodowej kanapki, którą pokochają mali i duzi.

Smak dzieciństwa, czyli lody śmietankowe w wafelku

Lody w wafelku to smak, który wielu kojarzy z dzieciństwem. To najprostsze i najbardziej klasyczne lody, dzięki którym przypomnimy sobie nasze młodzieńcze lata. Przepis na nie wykorzystuje jedynie cztery łatwo dostępne składniki. Warto je wykorzystać i stworzyć samodzielnie w domu lodową kanapkę.

Lody w wafelku są świetnym pomysłem na imprezy i większe spotkania rodzinne. Z łatwością podzielimy je na mniejsze kawałki, a goście dzięki formie lodów nie będą musieli się bać, że się pobrudzą. Lody w wafelku to także doskonała alternatywa dla dzieci. Z łatwością dostosujemy wielkość porcji do potrzeb dziecka, a wafelek będzie jedynie dodatkową przyjemnością. Poznaj przepis, dzięki któremu docenisz łatwość wykonania domowych lodów.

Zobacz także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam

Domowe lody jak za dawnych lat. Jak je przygotować?

Do przygotowania domowych lodów będziemy potrzebować:

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g mleka skondensowanego,
  • 50 g mleka w proszku,
  • kilka wafli tortowych.

Zaczynamy od przygotowania wafli. Wycinamy je na kształt blaszki, w której zamierzamy przygotować lody. Potrzebować będziemy dwóch dużych płatów, pomiędzy którymi znajdzie się masa lodowa.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywną pianę. Następnie dodajemy mleko skondensowane i mleko w proszku i ponownie ubijamy. Masa będzie gotowa do mrożenia, kiedy zauważymy, że zgęstniała. 

Blaszkę wykładamy folią spożywczą, a następnie na jej dnie układamy wafle tortowe. Wykładamy na nie lodową masę. Wygładzamy ją i przykrywamy kolejną warstwą wafli. Delikatnie przyciskamy i przykrywamy za pomocą folii spożywczej. Wsadzamy do zamrażarki na całą noc. Kolejnego dnia wafle są gotowe do podania. Wyjmujemy je z blaszki i kroimy na kawałki. Dzieci je pokochają.

Źródło: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: deser | lody