Reklama
Reklama

Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos

Dania z dynią w roli głównej nie muszą być skomplikowane. Wystarczy zapiec ją z kilkoma dodatkami, aby otrzymać wyjątkowo pyszną potrawę, która może być przystawką, lub smakowitym dodatkiem do mięs. Pieczona dynia w pikantnym sosie miodowym podbije twoje kubki smakowe twojej rodziny tej jesieni.

Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, pełne błonnika, witamin i minerałów. Możesz przyrządzić ją w wersji pieczonej, tworząc efektowne danie, które łączy prostotę z elegancją. Dzięki specjalnym nacięciom piecze się równomiernie, nabiera aromatu miodowo-pikantnej marynaty i pięknie się prezentuje na stole. Dodatek chrupiących pestek dyni, słonej fety i świeżego koperku sprawia, że danie jest pełne kontrastów. Sprawdź, jak zrobić pieczoną dynię

Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos

Reklama

Przepis na pieczoną dynię

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 średnią dynię piżmową. 

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 łyżeczka pasty harissa, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów z chili, 
  • 1 duży ząbek czosnku. 

Dodatkowo: 

  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 łyżka świeżego koperku. 

Jak zrobić pieczoną dynię?

Obierz dynię ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki wraz z włóknistym środkiem. 

Każdą połówkę połóż między dwoma pałeczkami do szaszłyków lub drewnianymi łyżkami i pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki - nacięcia powinny być gęste, ale nieprzecięte do końca. 

Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Możesz też zetrzeć na tarce. 

W miseczce wymieszaj oliwę, miód, pastę harissa, sól, pieprz, suszone pomidory z chili oraz posiekany czosnek. 

Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj dokładnie sosem, także między nacięciami, zostawiając trochę na późniejsze smarowanie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. 

Po tym czasie ponownie posmaruj dynię resztą sosu. Piecz kolejne 20 minut aż będzie miękka i lekko przyrumieniona. 

W tym czasie upraż pestki dyni na suchej patelni. 

Po wyjęciu dyni z piekarnika posyp ją pokruszoną fetą, pestkami dyni i świeżym koperkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gdy mam ochotę na mniej klasyczny obiad, robię te mini kebaby. Palce lizać

Bezglutenowa pizza. Chrupiący spód z ziemniaków przypadnie do gustu każdemu

Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dynia | warzywa