Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos
Dania z dynią w roli głównej nie muszą być skomplikowane. Wystarczy zapiec ją z kilkoma dodatkami, aby otrzymać wyjątkowo pyszną potrawę, która może być przystawką, lub smakowitym dodatkiem do mięs. Pieczona dynia w pikantnym sosie miodowym podbije twoje kubki smakowe twojej rodziny tej jesieni.
Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, pełne błonnika, witamin i minerałów. Możesz przyrządzić ją w wersji pieczonej, tworząc efektowne danie, które łączy prostotę z elegancją. Dzięki specjalnym nacięciom piecze się równomiernie, nabiera aromatu miodowo-pikantnej marynaty i pięknie się prezentuje na stole. Dodatek chrupiących pestek dyni, słonej fety i świeżego koperku sprawia, że danie jest pełne kontrastów. Sprawdź, jak zrobić pieczoną dynię.
Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 średnią dynię piżmową.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka pasty harissa,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki suszonych pomidorów z chili,
- 1 duży ząbek czosnku.
Dodatkowo:
- 100 g sera feta,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 1 łyżka świeżego koperku.
Obierz dynię ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki wraz z włóknistym środkiem.
Każdą połówkę połóż między dwoma pałeczkami do szaszłyków lub drewnianymi łyżkami i pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki - nacięcia powinny być gęste, ale nieprzecięte do końca.
Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Możesz też zetrzeć na tarce.
W miseczce wymieszaj oliwę, miód, pastę harissa, sól, pieprz, suszone pomidory z chili oraz posiekany czosnek.
Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj dokładnie sosem, także między nacięciami, zostawiając trochę na późniejsze smarowanie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Po tym czasie ponownie posmaruj dynię resztą sosu. Piecz kolejne 20 minut aż będzie miękka i lekko przyrumieniona.
W tym czasie upraż pestki dyni na suchej patelni.
Po wyjęciu dyni z piekarnika posyp ją pokruszoną fetą, pestkami dyni i świeżym koperkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy mam ochotę na mniej klasyczny obiad, robię te mini kebaby. Palce lizać
Bezglutenowa pizza. Chrupiący spód z ziemniaków przypadnie do gustu każdemu
Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit