Reklama
Reklama

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Dynia marynowana po meksykańsku świetnie pasuje jako przystawka do grillowanych mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Doskonale sprawdzi się także jako wyrazisty dodatek do kanapek i tacos. Połączenie słodyczy dyni z pikantnością chili, aromatem czosnku, imbirem i nutą pomidorową tworzy niezwykle wyrazisty dodatek do dań głównych.

Czy marynowana dynia jest zdrowa?

Marynowana dynia to przetwór, który warto przygotować jesienią. Będzie zdrowym dodatkiem do obiadu. Choć w procesie marynowania warzywo traci nieco witamin wrażliwych na wyższą temperaturę, wciąż zachowuje wiele wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim są to błonnik, potas i beta-karoten, który wspiera odporność i wzrok. 

Dzięki obecności octu i przypraw marynowana dynia działa lekko pobudzająco na układ pokarmowy. Świetnie nada się więc do dań mięsnych, które ciężej strawić. Jedzona od czasu do czasu jest zdrowym, smacznym i kolorowym akcentem jesiennego jadłospisu.

Reklama

Przeczytaj też: Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek

Dynia po meksykańsku - przepis

Składniki:

  • kilogram dyni, 
  • 200 g cukru, 
  • szklanka octu winnego,  
  • 2 pomarańczowe pomidory, 
  • mała papryczka chili, 
  • główka czosnku, 
  • mały kawałek imbiru, 
  • 40 ml oleju, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Dynię umyj, obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę. 
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. 
  3. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli lubisz mniej ostre potrawy - usuń pestki). Imbir obierz, pokrój w drobną kosteczkę. 
  4. W dużym garnku zagotuj ocet winny z cukrem, dodaj olej. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie aromatyczna marynata. 
  5. Do gorącej zalewy włóż dynię, pomidory, czosnek, chili oraz imbir. Jeśli płyn nie przykrywa całości, dolej około pół szklanki wody. 
  6. Gotuj całość przez około 35 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale się nie rozpadnie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  7. Gorącą dynię razem z zalewą przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygnie. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory