Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili
Dynia marynowana po meksykańsku świetnie pasuje jako przystawka do grillowanych mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Doskonale sprawdzi się także jako wyrazisty dodatek do kanapek i tacos. Połączenie słodyczy dyni z pikantnością chili, aromatem czosnku, imbirem i nutą pomidorową tworzy niezwykle wyrazisty dodatek do dań głównych.
Marynowana dynia to przetwór, który warto przygotować jesienią. Będzie zdrowym dodatkiem do obiadu. Choć w procesie marynowania warzywo traci nieco witamin wrażliwych na wyższą temperaturę, wciąż zachowuje wiele wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim są to błonnik, potas i beta-karoten, który wspiera odporność i wzrok.
Dzięki obecności octu i przypraw marynowana dynia działa lekko pobudzająco na układ pokarmowy. Świetnie nada się więc do dań mięsnych, które ciężej strawić. Jedzona od czasu do czasu jest zdrowym, smacznym i kolorowym akcentem jesiennego jadłospisu.
Przeczytaj też: Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek
Składniki:
- kilogram dyni,
- 200 g cukru,
- szklanka octu winnego,
- 2 pomarańczowe pomidory,
- mała papryczka chili,
- główka czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 40 ml oleju,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób wykonania:
- Dynię umyj, obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w cząstki.
- Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli lubisz mniej ostre potrawy - usuń pestki). Imbir obierz, pokrój w drobną kosteczkę.
- W dużym garnku zagotuj ocet winny z cukrem, dodaj olej. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie aromatyczna marynata.
- Do gorącej zalewy włóż dynię, pomidory, czosnek, chili oraz imbir. Jeśli płyn nie przykrywa całości, dolej około pół szklanki wody.
- Gotuj całość przez około 35 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale się nie rozpadnie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gorącą dynię razem z zalewą przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygnie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu
Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu
Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka