Reklama
Reklama

Pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji. Zrobiłam w domu, wyszły rewelacyjne

Tego wybitnego przysmaku po raz pierwszy spróbowałam w gruzińskiej restauracji. Zachwycona, postanowiłam odtworzyć go w domowych warunkach. Z tego przepisu pierogi wyszły naprawdę rewelacyjne. Wypróbuj sama, żeby zaskoczyć rodzinę.

Czebureki - pieczone pierogi z Gruzji

Daniem, które zaskoczyło mnie swoją prostotą i smakiem, były czebureki. Czeburek to duży, płaski pieróg wykonany z ciasta przaśnego, który wypełniony jest mięsnym farszem. Zamiast tradycyjnego gotowania, danie smażone jest na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Dzięki temu całość jest chrupiąca, a ciasto nabiera charakterystycznego złotego koloru i dzięki niemu nazywane są “złotymi pierogami"

Oryginalnie czebureki pochodzą z kuchni ludu mongolsko-tatarskiego z Półwyspu Krymskiego. Nie są więc one częścią tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Mimo tego stanowią bardzo popularną i chętnie zajadaną przekąskę w Gruzji. Pierogi pojawiły się tam w wyniku wpływów kulinarnych innych narodów. Z powodzeniem zadomowiły się w Gruzji i teraz przez wielu kojarzone są właśnie z tym krajem

Czebureki - przepis

Odkąd spróbowałam tego dużego pieroga w gruzińskiej restauracji, wiedziałam, że jeszcze nie raz zrobię takie w domu. Czebureki z tego przepisu wychodzą wyśmienite. Ciasto po usmażeniu jest złociste, chrupiące. Jego smak dopełnia aromatyczny i soczysty mięsny farsz. Są tak rewelacyjne, że cały czas mam na nie ochotę. 

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 250 ml gorącej wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 200 g mielonego mięsa wołowego 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia.

Na początku przygotuj ciasto. W misce umieść mąkę, dodaj pół łyżeczki soli, 4 łyżki oleju i gorącą wodę. Składniki zacznij łączyć przy użyciu łyżki. Gdy ciasto delikatnie przestygnie, tak, aby nie parzyło, zacznij wyrabiać je w dłoniach. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 10 minut

W osobnym naczyniu połącz dwa rodzaje mięsa. Dodaj do nich posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wszystko ze sobą połącz i z powstałego farszu uformuj kulki o równej wielkości. 

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij z niego okrągłe kształty przy użyciu większej szklanki. W Na środku ciasta umieść po kulce z farszu. Każdy kawałek zlep tak, aby utworzył się kształt pieroga. 

W głębokim garnku rozgrzej dużą porcję oleju do smażenia. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzucaj na niego pierogi tak, aby nie sklejały się ze sobą. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone czebureki wyłów łyżką cedzakową i wyłóż na ręcznik papierowy, który odsączy nadmiar tłuszczu. 

Gotowe, złociste czebureki podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie skomponują się z dodatkiem musztardy czy sosu czosnkowego.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie

To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom

Ciastka pieguski lepsze niż w sklepie. Zrobisz je w kilka chwil

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | przekąski