Reklama
Reklama

To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem

Kiedy pierwszy raz przygotowałam ten deser, wiedziałam, że to będzie stała pozycja w domowym przepiśniku - tym razem jako ciasto na andrzejki. Wygląda bardzo interesująco, kusi kremowym wnętrzem i zachwyca mocnym czekoladowym akcentem.

Obłędnie kremowe, intensywnie czekoladowe, z pyszną galaretką - to ciasto na andrzejki będzie moim hitem na imprezie. To idealna propozycja dla prawdziwych miłośników deserów, którzy lubią jak jest naprawdę słodko.

Zaserwuj na imprezę ostatkową, goście jeszcze długo będą wspominać ten smak.

 

Ciasto na andrzejki - lista składników

Biszkopt: 

  • 4 jajka w rozmiarze L, 
  • 100 g cukru, 
  • 80 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Krem: 

Reklama
  • 750 ml śmietanki 36%, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml wody, 
  • 50 g wiórków czekoladowych. 

Galaretka: 

  • 350 ml gorącej wody, 
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej. 

Ciasto na andrzejki - przepis

Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, a następnie wlej olej. Wymieszaj krótko do połączenia. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej tę mieszankę do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką, ruchem od dołu. 

Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. 

Biszkopt wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przedziel je na dwa blaty. 

Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Podgrzej ją do rozpuszczenia i pozostaw do ostygnięcia. 

W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i mascarpone. Ubij całość razem na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. 

Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i szybko wymieszaj. Wlej całość do kremu i zmiksuj na niskich obrotach. Krem wymieszaj z wiórkami czekoladowymi. 

Przygotuj galaretkę. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia. 

Złóż ciasto. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do tortownicy i wyłóż ok. ¾ kremu. Przykryj drugim blatem i pozostałym kremem. 

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie wylej tężejącą już galaretkę. 

Ciasto na andrzejki wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko

Już jest na promocji w Biedronce i Lidlu. Owoc szczęścia, pomocnik serca i odchudzania

Zanim usmażysz, co panierki dorzuć ten dodatek. Kotlety wyjdą wybitnie smaczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery