Zanim usmażysz, co panierki dorzuć ten dodatek. Kotlety wyjdą wybitnie smaczne
Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, panierowane kotlety zawsze będą strzałem w dziesiątkę. Dla wszystkich tych, którzy lubią nieoczywiste rozwiązania, przygotowaliśmy przepis na kotlety schabowe po kaszubsku. Chociaż na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają, zastosowane w nich dodatki, sprawiają, że danie wchodzi na nowy poziom smaku.
Kotlety schabowe po kaszubsku bazują na składnikach kuchni regionalnej, takich jak śmietana czy grzyby. Są niezwykle miękkie i rozpływające się w ustach, z wyraźnym, leśnym aromatem. Sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla klasycznych kotletów. Całość przyrządzisz w bardzo podobny sposób, co klasyczna wersja tego dania - zamiast jajka użyj śmietany, a do bułki tartej dodaj proszek grzybowy. Możesz łatwo go przygotować samodzielnie z suszonych borowików czy podgrzybków, a także z bardzo popularnych czubajek kani.
Sprawdź także: Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 4 plastry schabu środkowego,
- 250 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 130 g mąki pszennej,
- 200 g bułki tartej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka zmielonych, suszonych grzybów,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- smalec do smażenia.
Do gotowych kotletów najlepiej pasować będą gotowane ziemniaki. Możesz podać je również z purée lub domowymi frytkami. Świetnie pasować będzie tu również surówka z kiszonej kapusty.
Schab delikatnie rozbij tłuczkiem na grubość ok. 5 mm.
W misce wymieszaj śmietanę, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zanurz kotlety w mieszance śmietanowej i całkowicie je przykryj.
Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
W głębokiej misce wymieszaj bułkę tartą z proszkiem grzybowym i odrobiną soli. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną.
Obtaczaj każdego kotleta najpierw w mące, następnie w pozostałej śmietanie z marynowania, a następnie w panierce grzybowej.
Na patelni rozgrzej smalec. Smaż kotlety schabowe po kaszubsku na średnim ogniu, by panierka się nie spaliła, a mięso dobrze usmażyło. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj je na ciepło.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko
To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem
Już jest na promocji w Biedronce i Lidlu. Owoc szczęścia, pomocnik serca i odchudzania