Reklama
Reklama

Zanim usmażysz, co panierki dorzuć ten dodatek. Kotlety wyjdą wybitnie smaczne

Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, panierowane kotlety zawsze będą strzałem w dziesiątkę. Dla wszystkich tych, którzy lubią nieoczywiste rozwiązania, przygotowaliśmy przepis na kotlety schabowe po kaszubsku. Chociaż na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają, zastosowane w nich dodatki, sprawiają, że danie wchodzi na nowy poziom smaku.

Kotlety schabowe po kaszubsku bazują na składnikach kuchni regionalnej, takich jak śmietana czy grzyby. Są niezwykle miękkie i rozpływające się w ustach, z wyraźnym, leśnym aromatem. Sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla klasycznych kotletów. Całość przyrządzisz w bardzo podobny sposób, co klasyczna wersja tego dania - zamiast jajka użyj śmietany, a do bułki tartej dodaj proszek grzybowy. Możesz łatwo go przygotować samodzielnie z suszonych borowików czy podgrzybków, a także z bardzo popularnych czubajek kani. 

Sprawdź także: Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne

Reklama

Przepis na kotlety schabowe po kaszubsku

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 4 plastry schabu środkowego, 
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • 130 g mąki pszennej,
  • 200 g bułki tartej, 
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka zmielonych, suszonych grzybów, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • smalec do smażenia. 

Do gotowych kotletów najlepiej pasować będą gotowane ziemniaki. Możesz podać je również z purée lub domowymi frytkami. Świetnie pasować będzie tu również surówka z kiszonej kapusty.

Jak zrobić kotlety schabowe po kaszubsku?

Schab delikatnie rozbij tłuczkiem na grubość ok. 5 mm. 

W misce wymieszaj śmietanę, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zanurz kotlety w mieszance śmietanowej i całkowicie je przykryj. 

Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

W głębokiej misce wymieszaj bułkę tartą z proszkiem grzybowym i odrobiną soli. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną. 

Obtaczaj każdego kotleta najpierw w mące, następnie w pozostałej śmietanie z marynowania, a następnie w panierce grzybowej. 

Na patelni rozgrzej smalec. Smaż kotlety schabowe po kaszubsku na średnim ogniu, by panierka się nie spaliła, a mięso dobrze usmażyło. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony. 

Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj je na ciepło. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko

To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem

Już jest na promocji w Biedronce i Lidlu. Owoc szczęścia, pomocnik serca i odchudzania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety