Reklama
Reklama

Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu. Przepis zdradziła mi babcia

Złociste, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie - właśnie takie placki ziemniaczane pamiętam z mojego dzieciństwa. Jakby to było wczoraj, widzę babcię, gdy krząta się po kuchni i przygotowuje ten niezwykle prosty i smaczny obiad. Do dziś robię placki ziemniaczane z jej przepisu. Najlepsze, nie chłoną tłuszczu. Sprawdź, jak je usmażyć.

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań kuchni polskiej, które wywołują uśmiech już gdy czujemy ich zapach. Kojarzą się z dzieciństwem, są bardzo proste i niedrogie, a przy tym sycące. Można jeść je zarówno na obiad, jak i na kolację czy jako pyszną przekąskę. Bez dodatków, posypane cukrem czy w towarzystwie mięsa i warzyw, zawsze są wybitne. Najważniejsze, aby nie chłonęły tłuszczu, a taki właśnie jest przepis mojej babci, którym się tu podzielę.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Sekret udanych placków ziemniaczanych rozpoczyna się nie w kuchni, ale już podczas zakupów, gdy - na targu czy sklepie - wybierasz odpowiednie warzywa. 

Reklama

Najlepszym wyborem będą odmiany mączyste, bogate w skrobię. Takim są np. Irys, Bryza czy Irga. Wybór odpowiednich ziemniaków ma znaczenie, bo dzięki nim masa ziemniaczana będzie miała pożądaną konsystencję, a same placki wyjdą chrupiące, nie będą się także rozpadać podczas smażenia.

Niekoniecznie dobrym pomysłem jest robienie placków z młodych ziemniaków. Mają mniej skrobi, za to więcej wody, w efekcie możesz więc uzyskać miękkie i gumowate placki.

Sprawdź także: Nie uwierzysz, że w tych kotletach nie ma mięsa. Tanie i idealne na letnie upały

Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu - przepis

Chcesz zrobić najlepsze placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu? Wypróbuj sprawdzony przepis mojej babci.

Lista składników: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 150 g cebuli żółtej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Przenieś masę do sitka i połóż je nad dużą miską. Odciśnij i pozostaw na ok. 10 minut.

Masę ziemniaczano-cebulową wymieszaj dokładnie z jajkami i mąką. Dodaj przetarty na tarce czosnek.

Z miski z wodą z ziemniaków ostrożnie odlej płyn, pozostawiając gęstszą skrobię na dnie. Przenieś ją do pozostałych składników i wmieszaj.

Dodaj kwaśną śmietanę i przyprawy. Wymieszaj szpatułką.

Na patelni rozgrzej olej. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu kładź po 1-2 łyżki masy i delikatnie je spłaszczaj, tworząc placek. Smaż każdy z nich przez 3-5 minut z obu stron - aż będą złote i chrupiące.

Gotowe placki ziemniaczane z przepisu babci odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Podawaj na ciepło, od razu po usmażeniu, z ulubionymi dodatkami - np. cukrem czy kwaśną śmietaną.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane