Reklama
Reklama

Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu. Przepis zdradziła mi babcia

Złociste, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie - właśnie takie placki ziemniaczane pamiętam z mojego dzieciństwa. Jakby to było wczoraj, widzę babcię, gdy krząta się po kuchni i przygotowuje ten niezwykle prosty i smaczny obiad. Do dziś robię placki ziemniaczane z jej przepisu. Najlepsze, nie chłoną tłuszczu. Sprawdź, jak je usmażyć.

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań kuchni polskiej, które wywołują uśmiech już gdy czujemy ich zapach. Kojarzą się z dzieciństwem, są bardzo proste i niedrogie, a przy tym sycące. Można jeść je zarówno na obiad, jak i na kolację czy jako pyszną przekąskę. Bez dodatków, posypane cukrem czy w towarzystwie mięsa i warzyw, zawsze są wybitne. Najważniejsze, aby nie chłonęły tłuszczu, a taki właśnie jest przepis mojej babci, którym się tu podzielę.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Sekret udanych placków ziemniaczanych rozpoczyna się nie w kuchni, ale już podczas zakupów, gdy - na targu czy sklepie - wybierasz odpowiednie warzywa. 

Reklama

Najlepszym wyborem będą odmiany mączyste, bogate w skrobię. Takim są np. Irys, Bryza czy Irga. Wybór odpowiednich ziemniaków ma znaczenie, bo dzięki nim masa ziemniaczana będzie miała pożądaną konsystencję, a same placki wyjdą chrupiące, nie będą się także rozpadać podczas smażenia.

Niekoniecznie dobrym pomysłem jest robienie placków z młodych ziemniaków. Mają mniej skrobi, za to więcej wody, w efekcie możesz więc uzyskać miękkie i gumowate placki.

Sprawdź także: Nie uwierzysz, że w tych kotletach nie ma mięsa. Tanie i idealne na letnie upały

Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu - przepis

Chcesz zrobić najlepsze placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu? Wypróbuj sprawdzony przepis mojej babci.

Lista składników: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g cebuli żółtej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Przenieś masę do sitka i połóż je nad dużą miską. Odciśnij i pozostaw na ok. 10 minut.

Masę ziemniaczano-cebulową wymieszaj dokładnie z jajkami i mąką. Dodaj przetarty na tarce czosnek.

Z miski z wodą z ziemniaków ostrożnie odlej płyn, pozostawiając gęstszą skrobię na dnie. Przenieś ją do pozostałych składników i wmieszaj.

Dodaj kwaśną śmietanę i przyprawy. Wymieszaj szpatułką.

Na patelni rozgrzej olej Na dobrze rozgrzanym tłuszczu kładź po 1-2 łyżki masy i delikatnie je spłaszczaj, tworząc placek. Smaż każdy z nich przez 3-5 minut z obu stron - aż będą złote i chrupiące.

Gotowe placki ziemniaczane z przepisu babci odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Podawaj na ciepło, od razu po usmażeniu, z ulubionymi dodatkami - np. cukrem czy kwaśną śmietaną.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nikt nie narzeka, gdy robię. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil

Najlepsza letnia pasta do kanapek. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca

Najlepsze ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci. Z sezonowymi owocami nie ma sobie równych

INTERIA.PL