Reklama
Reklama

Poczęstowali mnie w gospodarstwie agroturystycznym pod Żywcem. Od razu wzięłam przepis na wyjątkowe kiszone

Ogórki kiszone to klasyka polskiej kuchni. Każda rodzina ma swoją własną recepturę na nie, przez co ich smak może się delikatnie różnić. Jednak takich dobrych, jak w gospodarstwie agroturystycznym pod Żywcem, jeszcze nigdy nie jadłam. Od razu wzięłam przepis na te wyjątkowe kiszone, odtworzyłam w domu i zajadamy się całą rodziną.

Wyjątkowy aromat ogórków kiszonych spod Żywca to zasługa estragonu. To wybitna przyprawa, która nie tylko sprawia, że całość nabiera niepowtarzalnego smaku. Do tego jest bardzo zdrowa, a jej wpływ na organizm jest nieoceniony.

Estragon to król przypraw. Tak działa na organizm

Estragon nazywany jest również bylicą dragankiem. Przez swoje właściwości lecznicze doceniana jest w całej Europie. Są one zasługą przede wszystkim substancji takich jak olejek estragonowy, fitosterole, kumaryny, gorycze, flawonoidy. Do tego dostarcza witaminy C i związków jodu.

W efekcie estragon wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy. Może wspierać trawienie i przywracać równowagę przy zaburzeniach żołądkowo-trawiennych. Poprawi apetyt i pomoże w usunięciu toksyn i pasożytów z przewodu pokarmowego.

Do tego substancje zawarte w estragonie wspierają leczenie i łagodzą objawy Helicobacter pylorii. Mogą być remedium podczas przechodzonych stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy takich jak m.in. wrzody czy nadżerki.

Regularnie przyjmowany estragon zmniejszy ogólną ilość rozwijających się stanów zapalnych w organizmie. Zwiększy odporność, w czasie choroby zadziała przeciwgorączkowo, ułatwi wykrztuszanie.

Estragon złagodzi objawy skazy moczanowej, problemów reumatycznych i artretycznych. Zadziała moczopędnie i zwiększy wydalanie kwasu moczowego.

Ogórki kiszone z estragonem – sprawdzony przepis

Po spróbowaniu tych ogórków kiszonych z estragonem w gospodarstwie agroturystycznym, wiedziałam, że muszę je zrobić. Dzięki przyprawie są one jędrne i chrupiące. Najlepiej do kiszenia użyć młodego ziela, które nie będą mieć aż tak mocnego, anyżowego, gorzkawego smaku.

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 cm korzenia chrzanu,
  • gałązka świeżego estragonu,
  • liść chrzanu,
  • gałązka świeżego kopru,
  • 500 g ogórków,
  • 1 łyżka soli niejodowanej,
  • 1 l wody.

Wszystkie dodatki wraz z ogórkami umyj. Na dno wcześniej wyparzonego słoika o pojemności 1 l wyłóż obrany czosnek, korzeń i liść chrzanu, świeży estragon i koper. Do naczynia włóż ogórki. W garnku zagotuj wodę z solą, a gdy będzie jeszcze gorąca, zalej nią ogórki.

Słoik z gorącą zalewą mocno zakręć. Przenieś je na dwa tygodnie w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki kiszone z estragonem będą już gotowe do jedzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy sos czosnkowy na grilla i do pizzy. Najpierw trzeba go... podgotować

Połączenie owoców, które nie dziwi, ale zaskakuje. Tego lata zrób dżem truskawkowo-bananowy

Jak zrobić bandurjanki? Bieszczadzki skarb do schrupania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | przetwory