Reklama
Reklama

Podczas wakacji we Włoszech nauczyłam się robić mozzarellę. Nie kupuję już w sklepie

Mozzarella to jeden z najpopularniejszych włoskich serów. Wilgotna, elastyczna i delikatna w smaku. Nadaje się nie tylko na pizzę. To ser, który w kuchni znajdzie szerokie zastosowanie. Co więcej, niesie również korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, jakie właściwości w sobie kryje mozzarella i jak możesz przygotować ją samodzielnie.

Kiedy pojechałam z rodziną na wakacje do Włoch, myślałam, że kuchnia włoska mnie nie zaskoczy. W końcu jest bardzo popularna i nawet w Polsce spotkamy mnóstwo restauracji, które ją proponują. Okazało się jednak, że ma ono mnóstwo sekretów, które sprawiają, że kocha się ją jeszcze mocniej. Jednym z nich jest przepis na ser mozzarella. Okazuje się, że można go prosto przygotować w warunkach domowych. Dzięki temu przepisowi nie muszę kupować tego pysznego sera w sklepie.

Ulubiony ser Włochów. Co kryje w sobie mozzarella?

Z sera mozzarella słynie szczególnie południowa część Włoch, a dokładniej Campania. Tam znajdziemy mozzarellę di bufala campana, czyli najcenniejszą odmianę tego sera, która jest przyrządzana według tradycyjnych receptur.

Mozzarella jak praktycznie każdy ser, jest stosunkowo kaloryczna. Warto jednak pamiętać, że ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm, ze względu na bogactwo składników odżywczych. W 100 g znajduje się ok. 300 kcal oraz sporo białka, bo aż 22 g. Mozzarella zawiera witaminy, w tym witaminę B12, B2, B3, A, D, E i K oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Mozzarella ze względu na obecność białka i cynku  ma pozytywny wpływ na nasz organizm i pomaga w budowaniu naszej odporności. Aminokwasy, które zawarte są w białku, pomagają syntezować neuroprzekaźniki mózgu oraz wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze.

Zawartość witaminy B12 jest cenna szczególnie dla wegetarian, czyli osób, które nie jedzą na co dzień mięsa. Dodatkowo odpowiedzialna jest za produkcję czerwonych krwinek, przez co może pomóc osobą, które cierpią na anemię.

Zobacz także: Rozpływa się w ustach i nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi

Domowa mozzarella. Przepis z włoskich wakacji

Składniki:

  • 3,75 l mleka pełnotłustego 3,2 proc.
  • 180 ml chłodnej wody,
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 0,25 łyżeczki podpuszczki w płynie,
  • termometr kuchenny,
  • rękawiczki jednorazowe.

Aby móc uzyskać ser mozzarella w domowych warunkach, najpierw musimy przygotować półprodukty. Wodę dzielimy na dwie szklanki. W pierwszej umieszczamy 120 ml chłodnej wody i wsypujemy kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. W drugiej szklance umieszczamy 60 ml wody i wlewamy do niej płynną podpuszczkę. Również mieszamy do połączenia składników.

Do dużego garnka przelewamy mleko, następnie dodajemy pierwszą szklankę z kwaskiem cytrynowym i dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej łyżki lub szpatułki. Całość podgrzewamy do 32 st. C, a następnie wlewamy wodę z podpuszczką. Mieszamy nieprzerwanie przez 30 sekund, a następnie szczelnie przykrywamy garnek. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Po 10-15 minutach mleko powinno się ściąć.

Powstałą masę kroimy w dużą kostkę i delikatnie mieszamy w garnku. Ponownie przekładamy garnek a palnik i podgrzewamy całość do 43 st. C. Gdy osiągnie tę temperaturę, wykładamy serc łyżką cedzakową  i przekładamy na durszlak ustawiony nad garnkiem. Dociskamy ser, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.

W garnku podgrzewamy serwatkę do 85 st. C. Zakładamy rękawiczki jednorazowe. Odrywamy niewielkie kawałki sera i za pomocą łyżki cedzakowej zanurzamy je w gorącej serwatce. Wyciągamy go i delikatnie wyrabiamy do momentu, aż będzie gładki i elastyczny. Jest to konieczne, aby mieć pewność, że ser później nie stwardnieje.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | kuchnia włoska