Goście opróżnią miskę do dna. Jedna z najzdrowszych sałatek
Ta sałatka z gotowanych buraków to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Aromatyczne buraki oraz chrupiące, lekko słodkie orzechy włoskie stanowią idealne połączenie, które dopełnia wyrazisty dressing. To świetna propozycja na zdrowy lunch lub kolację - spróbuj i przekonaj się, jak wyjątkowe może być klasyczne danie w nowej odsłonie.
Gotowane buraki to bardzo wartościowy element diety. Po obróbce termicznej tracą co prawda część wrażliwych na gorącą temperaturę składników (np. niektóre witaminy z grupy B), ale wciąż zachowują dużo cennych substancji. Są to m.in. błonnik pokarmowy, potas, kwas foliowy i żelazo, które przyspieszają pracę jelit, wspierają układ krążenia i mogą obniżać ciśnienie krwi. Najważniejsze dla zdrowia są jednak betalainy - barwniki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Gotowane buraki łatwiej też trawić, więc są łagodniejsze dla żołądka.
Przeczytaj też: Jak przechowywać warzywa korzeniowe? Marchewka i pietruszka długo będą twarde i soczyste
Gotowanie buraków jest proste. Najpierw wybierz buraki podobnej wielkości, bo wtedy równomiernie się ugotują. Odetnij liście i długie korzenie, dokładnie je wyszoruj. Zostaw skórkę, która spowolni utratę cennych składników odżywczych. Włóż buraki do garnka, zalej zimną wodą tak, żeby były przykryte. Dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu. Niewielkie sztuki potrzebują ok. 30-40 minut, średnie już ok. 45-60 minut, a duże nawet do 90 minut. Miękkość buraków sprawdzaj widelcem. Gdy będzie gładko wchodził, buraki są już ugotowane.
Składniki:
- 550 g buraków,
- 120 g rukoli.
Orzechy:
- 50 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżki miodu,
- szczypta soli.
Dressing:
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 40 ml octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki gorczycy ziarnistej,
- łyżeczka miodu,
- szczypta soli morskiej.
Sposób wykonania:
Ugotuj buraki. Odetnij końcówki buraków, wyszoruj warzywa i wrzuć bulwy w całości do dużego rondla. Zalej wodą i dodaj trochę soli. Przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę (lub do miękkości). Zdejmij, odcedź i pozostaw na durszlaku do ostygnięcia. Usuń skórkę i pokrój buraki w grube plasterki, a te następnie w ćwiartki.
Przygotuj orzechy. Do rondla wlej miód i dodaj sól. Podgrzewaj całość na średnio-małym ogniu, mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy miód zacznie bulgotać, zdejmij go z ognia i dodaj orzechy włoskie. Mieszaj, aby równomiernie pokryły się mieszanką miodową. Wysyp orzechy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Włóż je do piekarnika i piecz przez 7 minut lub do uzyskania złotego koloru, w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce do dobrego połączenia i zgęstnienia.
Złóż sałatkę. Rozłóż rukolę na talerzu, a na wierzchu ułóż buraki i orzechy włoskie. Polej sałatkę z gotowanych buraków dressingiem.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienny zastrzyk dla zdrowia działa lepiej jak suplementy z apteki. 5 składników i 5 minut roboty
W Lidlu i Kauflandzie mają teraz w promocji. Warto kupić, bo to jedno z najzdrowszych mięs