Reklama
Reklama

Podlaskie zaguby, czyli rolowane pierogi. Przepis mam od gospodyni z Supraśla

Zaguby to podlaskie danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: Gotowe dania i potrawy. To pyszny i prosty zamiennik dobrze wszystkim znanych lepionych pierogów. Zaguby mają bardzo podobny smak, ale są podawane w formie rolady. Odkryj prosty przepis na ten ciekawy podlaski przysmak.

Zaguby - tradycyjne danie z Podlasia

Zaguby to tradycyjne podlaskie danie z ziemniaków i ciasta pierogowego. Jest szczególnie charakterystyczne dla regionu nadbużańskiego, a zwłaszcza okolic Drohiczyna. Nazwa potrawy pochodzi od archaicznego słowa "gub" lub "gubać się", co można rozumieć jako fałd czy zawijanie. Z uwagi na swój wygląd i smak często są również nazywane rolowanymi pierogami. Zaguby stanowią dziedzictwo kulturowe regionu Podlasia, o czym świadczy ich obecność w wielu lokalnych restauracjach. To swego rodzaju kulinarna atrakcja turystyczna. 

Geneza tej potrawy sięga XIX wieku. W tamtych czasach podstawą wyżywienia uboższych warstw społecznych były głównie produkty zbożowe i ziemniaczane, za sprawą ich niskiej ceny oraz ogólnej dostępności na terenach wiejskich. Nie bez znaczenia była również niezwykła pobożność mieszkańców tych ziem. Liczne posty w ciągu roku wywarły bowiem duży wpływ na ich kuchnię. Zaguby były popularnym daniem postnym

Sprawdź także: Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraja. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Podlaskie zaguby - przepis od gospodyni z Supraśla

W 2021 roku zaguby zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: Gotowe dania i potrawy. To proste, a zarazem niezwykle interesujące danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Z powodzeniem można zrobić je samodzielnie w domu zarówno w wersji postnej, jak i z dodatkiem boczku lub skwarek.

Potrzebne składniki:

  • boczek surowy i wędzony;
  • 2 cebule;
  • sól, pieprz;
  • olej;
  • mąka pszenna i ziemniaczana; 
  • 6 kg ziemniaków
  • 2 jajka i żółtko.

Przygotowanie farszu:

Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy najpierw ten surowy, po czym dodajemy boczek wędzony i cebulkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. W posolonej wodzie gotujemy 2 kg ziemniaków, po czym przeciskamy je przez praskę. 

Ścieramy 3 kg surowych ziemniaków i wyciskamy przez gazę lub szmatkę nad miską, aby pozbyć się wody. Na dnie miski z wyciśniętą wodą zbierze się skrobia, którą (bez wody) dodajemy do startych wcześniej ziemniaków. Mieszamy ziemniaki surowe i ugotowane w proporcji 2:1. Do masy dodajemy jajko, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej oraz podsmażony boczek z cebulką.

Przygotowanie ciasta:

Na 1 kg ugotowanych ziemniaków dodajemy ok. 0,5 kg mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, całe jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy je, tworząc prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem, zawijamy w roladę i tniemy w na skośne paski o grubości ok. 2-3 cm. 

Przygotowane krążki gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 10 min, mieszając co jakiś czas. Po ugotowaniu obsmażamy zaguby na patelni z dodatkiem oleju do ich zarumienienia. Możemy podawać je ze śmietaną, podsmażonym boczkiem lub skwarkami. 

Źródło: TerazGotuję.pl

Zobacz też:

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne