Reklama
Reklama

Połączenie tradycji i orientu zniewala smakiem. Zrób mielone z bakłażanem, ten przepis to hit

Masz już dosyć typowych przepisów i szukasz sposobu, aby wprowadzić do swojej kuchni coś nowego? Dziś mamy do zaproponowania przepis, który idealnie się sprawdzi właśnie w takiej sytuacji. Kotlety mielone z bakłażanem nawiązują do tradycji, ale czerpią również z orientu. Sprawdź, jak smakuje tak oryginalne zestawienie. My je uwielbiamy.

Mielone z bakłażanem to połączenie kuchni polskiej i chińskiej. Orientalne zestawienie mięsa, bakłażana i dużej ilości czosnku zostało przedstawione w znanej nam formie okrągłego kotleta. 

Danie będzie ciekawym urozmaiceniem codziennego obiadu i choć jego przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, to z pewnością warto. Wnętrze jest wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Całość jest mocno czosnkowa, lekko pikantna, wykwintna w smaku. 

Mielone z bakłażanem - lista składników

Aby przygotować kotlety mielone z bakłażanem, potrzebujesz:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 1 mały bakłażan, 
  • 1 mała cebula, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki oliwy do bakłażana, 
  • olej do smażenia. 

Mielone z bakłażanem - przepis

Bakłażana pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wymieszaj go z dwoma łyżkami oliwy i rozłóż kawałki równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza na 15 minut lub do ładnego zezłocenia brzegów. Wyjmij i odstaw. 

Na patelni podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Zdejmij i odstaw. 

W misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów do uzyskania masy, którą można formować. 

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Mokrymi dłońmi formuj płaskie, okrągłe kotlety i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu, do zezłocenia. 

Mielone z bakłażanem podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i ulubioną sałatką. 

Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej

Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku

Drożdżowe faworki na tegoroczny tłusty czwartek. Wychodzą puszyste i mięciutkie

INTERIA.PL