Reklama
Reklama

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym to eleganckie danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem sosu na bazie octu balsamicznego i pieczarek. Idealne na wyjątkowe okazje lub romantyczną kolację. Podane z ziemniaczanym purée, kaszą lub świeżą sałatą, stanowią wykwintny posiłek.

Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny

Polędwiczka wieprzowa to najszlachetniejsza część wieprzowiny. Jest miękka, soczysta i niemal całkowicie pozbawiona tłuszczu. Dzięki temu nadaje się zarówno do szybkiego smażenia, jak i pieczenia czy duszenia. Cechuje się subtelnym smakiem, który wspaniale łączy się z różnymi sosami i przyprawami - od ziołowych, przez kremowe, aż po te wyraziste, jak sos sojowy. 

Polędwiczki wieprzowe zawierają pełnowartościowe białko i mniej tłuszczu niż inne części wieprzowiny, dlatego chętnie wybierane są przez osoby na diecie redukcyjnej. Jej miękkość sprawia, że nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej, a dobrze przyrządzona - dosłownie rozpływa się w ustach

Reklama

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym - przepis

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400-500 g), 
  • mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • łyżka miodu, 
  • łyżka masła, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 
  • świeży szczypiorek do dekoracji, 
  • łyżka mąki (opcjonalnie, do zagęszczenia sosu). 

Sposób wykonania:

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Obsmaż plastry polędwiczki z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Wyjmij mięso i odłóż na talerz. 

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż pieczarki się zarumienią. Wlej ocet balsamiczny i miód, gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj bulion i gotuj kolejne 5 minut. 

Jeśli chcesz zagęścić sos, rozprowadź łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. 

Włóż obsmażone polędwiczki z powrotem na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj polędwiczki polane sosem, posypane świeżym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | dania główne