Reklama
Reklama

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym to eleganckie danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem sosu na bazie octu balsamicznego i pieczarek. Idealne na wyjątkowe okazje lub romantyczną kolację. Podane z ziemniaczanym purée, kaszą lub świeżą sałatą, stanowią wykwintny posiłek.

Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny

Polędwiczka wieprzowa to najszlachetniejsza część wieprzowiny. Jest miękka, soczysta i niemal całkowicie pozbawiona tłuszczu. Dzięki temu nadaje się zarówno do szybkiego smażenia, jak i pieczenia czy duszenia. Cechuje się subtelnym smakiem, który wspaniale łączy się z różnymi sosami i przyprawami - od ziołowych, przez kremowe, aż po te wyraziste, jak sos sojowy. 

Polędwiczki wieprzowe zawierają pełnowartościowe białko i mniej tłuszczu niż inne części wieprzowiny, dlatego chętnie wybierane są przez osoby na diecie redukcyjnej. Jej miękkość sprawia, że nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej, a dobrze przyrządzona - dosłownie rozpływa się w ustach

Reklama

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym - przepis

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400-500 g), 
  • mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • łyżka miodu, 
  • łyżka masła, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 
  • świeży szczypiorek do dekoracji, 
  • łyżka mąki (opcjonalnie, do zagęszczenia sosu). 

Sposób wykonania:

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Obsmaż plastry polędwiczki z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Wyjmij mięso i odłóż na talerz. 

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż pieczarki się zarumienią. Wlej ocet balsamiczny i miód, gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj bulion i gotuj kolejne 5 minut. 

Jeśli chcesz zagęścić sos, rozprowadź łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. 

Włóż obsmażone polędwiczki z powrotem na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj polędwiczki polane sosem, posypane świeżym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | dania główne