Reklama
Reklama

Pomysł na smaczny i prosty obiad. Zapiekanka z makaronu rurki

Jeśli brakuje ci pomysłu na to, jakie danie przygotować na obiad, a jednocześnie chcesz zrobić coś prostego i pysznego, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zapiekanka z makaronu rurki z dodatkiem kalafiora to prosta i sycąca potrawa, która na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Delikatne warzywo świetnie komponuje się ze śmietanowym sosem z dodatkiem mozzarelli i cheddara.

Zapiekanka z makaronu rurki jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, łączącą delikatny smak kalafiora z aromatycznym sosem i serem. Kremowy sos beszamelowy, przygotowany na bazie śmietanki kremówki, masła, musztardy i gałki muszkatołowej nadaje mu wyjątkowej aksamitności i wyrazistego smaku. Danie będzie prawdziwą gratką dla miłośników bezmięsnych zapiekanek makaronowych. 

Sprawdź także: Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad

Reklama

Przepis na zapiekankę z makaronu rurek 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g główki kalafiora, 
  • 500 g makaronu penne, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Sos beszamelowy: 

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 120 g masła, 
  • 100 g tartego sera cheddar, 
  • 60 g mąki, 
  • ½ łyżeczki musztardy, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić zapiekankę z makaronu rurek? 

Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej, pachnącej zasmażki. Wlewaj mleko wolnym strumieniem i cały czas mieszając, zagotuj. Sos powinien mocno zgęstnieć w ciągu 7-10 minut gotowania na małym ogniu. Dopraw sos przyprawami i wmieszaj delikatnie tarty ser. 

Przygotuj zapiekankę. Kalafiora pokrój na niewielkie różyczki i włóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Skrop go odrobiną oliwy i posyp solą oraz pieprzem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut. 

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj go z sosem beszamelowym. Przenieś go na podpieczony kalafior. 

Posyp całość tartym serem mozzarella i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Zapiekankę z makaronu rurki wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Urzeka prostotą i smakiem, znika w kilka chwil. Sprawdzony przepis, zawsze robię latem

Najlepszy przepis na sok z zeszytu babci. Na jesienne przeziębienia i odporność

Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki