Pomysł na smaczny i prosty obiad. Zapiekanka z makaronu rurki
Jeśli brakuje ci pomysłu na to, jakie danie przygotować na obiad, a jednocześnie chcesz zrobić coś prostego i pysznego, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zapiekanka z makaronu rurki z dodatkiem kalafiora to prosta i sycąca potrawa, która na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Delikatne warzywo świetnie komponuje się ze śmietanowym sosem z dodatkiem mozzarelli i cheddara.
Zapiekanka z makaronu rurki jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, łączącą delikatny smak kalafiora z aromatycznym sosem i serem. Kremowy sos beszamelowy, przygotowany na bazie śmietanki kremówki, masła, musztardy i gałki muszkatołowej nadaje mu wyjątkowej aksamitności i wyrazistego smaku. Danie będzie prawdziwą gratką dla miłośników bezmięsnych zapiekanek makaronowych.
Sprawdź także: Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g główki kalafiora,
- 500 g makaronu penne,
- 100 g sera mozzarella,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Sos beszamelowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 120 g masła,
- 100 g tartego sera cheddar,
- 60 g mąki,
- ½ łyżeczki musztardy,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej, pachnącej zasmażki. Wlewaj mleko wolnym strumieniem i cały czas mieszając, zagotuj. Sos powinien mocno zgęstnieć w ciągu 7-10 minut gotowania na małym ogniu. Dopraw sos przyprawami i wmieszaj delikatnie tarty ser.
Przygotuj zapiekankę. Kalafiora pokrój na niewielkie różyczki i włóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Skrop go odrobiną oliwy i posyp solą oraz pieprzem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj go z sosem beszamelowym. Przenieś go na podpieczony kalafior.
Posyp całość tartym serem mozzarella i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Zapiekankę z makaronu rurki wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Urzeka prostotą i smakiem, znika w kilka chwil. Sprawdzony przepis, zawsze robię latem
Najlepszy przepis na sok z zeszytu babci. Na jesienne przeziębienia i odporność
Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca