Reklama
Reklama

Popisowa babka bez pieczenia. Do zrobienia na ostatnią chwilę

Do tej babki nie potrzebujesz ani jajek, ani mąki, ani nawet piekarnika. W kilka chwil przygotujesz delikatny i pyszny deser. Babka śnieżna nie wymaga pieczenia, a jest smakowitym i pełnym owoców kąskiem dla wszystkich łasuchów.

Babka śnieżna bez pieczenia to sposób na szybki i bardzo efektowny deser. Z jej przygotowaniem można eksperymentować: owoce zastąpić kawałkami czekolady, herbatników czy orzechami. Dodając do masy nieco wiórków kokosowych, nadasz babce bardziej egzotycznego smaku.

Babka bez pieczenia na ostatnią chwilę 

Babkę śnieżną przygotujesz bez pieczenia dosłownie w kilka chwil. To doskonałe wyjście dla zapracowanych, którzy nie chcą rezygnować z domowej przekąski. Wystarczy poświęcić kwadrans w sobotni wieczór, by zachwycić rodzinę deserem po niedzielnym obiedzie.

Ważny jest również aspekt zdrowotny tego przysmaku. Śnieżna babka nie zawiera glutenu, dlatego mogą się nią zajadać również osoby cierpiące na celiakię. Natomiast ci, którzy są uczuleni na laktozę, do przygotowania babki śnieżnej powinni użyć produktów mlecznych bez laktozy. 

Reklama

Przeczytaj też: Jak zrobić dobrą paschę wielkanocną? Odpowiedni ser to podstawa

Babka śnieżna bez pieczenia 

Przepis na babkę śnieżną nie powinien sprawić wielkich kłopotów, a jego wykonanie zajmie dosłownie kwadrans. Zacznij od przygotowania składników, aby wszystko szybko poszło.  

Składniki:  

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 4 łyżki cukru,  
  • 3 galaretki przeźroczyste, 
  • 1/2 litra mleka,  
  • szklankę pokrojonych owoców z puszki (mogą być brzoskwinie, mandarynki, mango, ananasy), 
  • 2 łyżki oleju, 
  • orzechy, pokruszone herbatniki lub wiórki czekoladowe do posypania.  

Przygotowanie:  

Wszystkie trzy galaretki wsyp do miski i zalej szklanką wrzątku. Wymieszaj do rozpuszczenia, nie możesz dopuścić do jej stężenia.  

Ubij śmietanę z cukrem i wymieszaj z tężejącą galaretką, dodaj mleko i owoce, dokładnie całość wymieszaj.  

Wysmaruj wnętrze foremki na babkę olejem i przelej do niej ciasto tak, by owoce znalazły się na dnie. Formę postaw w lodowce na cztery godziny.  

Po tym czasie wyjmij babkę z formy, możesz wcześniej zanurzyć formę w wodzie na kilka sekund. Babkę możesz posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi herbatnikami lub orzechami.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | Wielkanoc | ciasta | ciasta bez pieczenia