Reklama
Reklama

Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta

Sałatka Oliwia nawiązuje do słynnej sałatki Olivier, wywodzącej się z kuchni rosyjskiej. Jej twórcą był szef kuchni - Lucien Olivier, a dziś podawana jest najczęściej podczas uroczystości i świąt. Sałatka Olivier, a także jej zamiennik, czyli sałatka Oliwia, zbliżone są najbardziej do polskiej jarzynowej. Odkryj, czym się od siebie różnią.

Sałatka Oliwia

Sałatka Oliwia to alternatywa dla poczciwego Oliviera, który od dekad króluje na naszych świątecznych stołach. Te dwie sałatki jarzynowe na pozór niczym nie różnią się od siebie. Drobny lifting polega na dodaniu pomidorów, które zmieniają charakter klasycznego dania. Nowy smak można "podkręcić" też dodatkiem świeżego koperku. Spróbuj tego wariantu.

Sałatka Oliwia - przepis

Składniki:

  • 3 pomidory, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka (korzeń), 
  • kawałek korzenia selera (około 100 g), 
  • jabłko (twarde, kwaskowe), 
  • 3-4 ogórki kiszone (około 300 g), 
  • 200 g groszku konserwowego, 
  • nieduża czerwona cebula, 
  • 3 łyżki posiekanego koperku, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • łyżka musztardy, 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku).  

Sposób wykonania:

Obierz marchewki, pietruszkę i korzeń selera. Ziemniaki wyszoruj (pozostaw w łupinach). Ugotuj warzywa do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przestudź. Obierz ziemniaki. Pokrój wszystkie warzywa w kosteczkę. 

Umyj pomidory (jeśli wolisz, możesz je sparzyć i obrać ze skórki) i usuń z nich gniazda nasienne (wykorzystaj do innego celu). Miąższ pokrój na kawałki podobnej wielkości, jak pozostałe warzywa. 

Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kosteczkę tak samo, jak poprzednie składniki. W ten sam sposób pokrój ogórki.  

Odcedź groszek z zalewy. Posiekaj drobno cebulę i koperek.  

Połącz wszystkie składniki sałatki w dużej misce. Dodaj majonez (według preferencji - możesz dodać nieco mniej lub znacznie więcej niż w przepisie) i musztardę. Wymieszaj. Całość dopraw wstępnie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sprawdź smak sałatki i dopraw ją ponownie według uznania.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski