Reklama
Reklama

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

Do świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko, a ty już masz ochotę na pyszny piernik? Dla wszystkich miłośników aromatycznych ciast pełnych przypraw przygotowaliśmy przepis na placek korzenny. Świetnie sprawdzi się, kiedy po południu najdzie cię ochota na coś słodkiego do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Co zrobić, by cieszyć się bez okazji obłędnym aromatem piernika, ale nie tracić czasu na przygotowanie tego pracochłonnego, tradycyjnego ciasta. Upiecz prosty placek korzenny. Zrobisz go na bazie masła i miodu, koniecznie dodaj także powidła śliwkowe, kakao, a także cynamon i przyprawę piernikową. Zwieńczeniem ciasta będzie pyszna czekoladowa polewa na śmietance kremówce, oraz pokruszone orzechy włoskie. 

Sprawdź także: To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę

Reklama

Przepis na placek korzenny 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o wymiarach 20 × 30 cm.

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 125 g masła, 
  • 150 g cukru, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 250 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 3 jajka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich. 

Jak zrobić korzenny placek?

Roztop w rondelku masło (na palniku o niskiej mocy). Wymieszaj je z cukrem i miodem. Gdy się rozpuszczą, wmieszaj do masy powidła śliwkowe, cynamon, przyprawę piernikową i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, co pewien czas mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić masy do wrzenia. 

Zdejmij rondelek z palnika i lekko przestudź jego zawartość. Wlej do rondelka mleko, dodaj sodę oraz rozkłócone widelcem jajka. Wymieszaj energicznie masę - powinna się spienić. 

Nie przerywając mieszania, partiami przesiej do masy mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. 

Przelej masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 20x30 cm. Wyrównaj. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. 

Pokrusz do rondelka czekoladę i wlej śmietanę kremówkę. Podgrzej na palniku o niskiej mocy, co pewien czas mieszając. Przestudź uzyskaną polewę i oblej nią wystudzone ciasto. Na polewie rozsyp równomiernie orzechy. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Jesienny hit na listopadowe spotkania. Zniknie z talerzy w minutę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta