Reklama
Reklama

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Prawdopodobnie mało jest osób, które nigdy nie próbowały krupniku. Ta tradycyjna, polska zupa to idealna propozycja na jesienne dni - jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca, a ponadto dobra dla zdrowia. Dlaczego konkretnie warto jeść krupnik i jak przyrządzić jego tradycyjną wersję? Sprawdź przepis.

Krupnik i jego historia

Pierwowzorem krupniku była tak zwana "bryja" - zupa przyrządzana z rozgotowanej kaszy i roślin strączkowych. Spożywano ją w XIII wieku - szczególnie upodobały ją sobie ludy Słowian, Celtów i Germanów. Z czasem, ów specjał ewoluował w krupnik - nazwa wzięła się od słowa "krupa", które określało kaszę. Zupa zaczęła zdobywać popularność w XVIII wieku i to nie tylko wśród mieszkańców wsi, ale również mieszczan i arystokracji. 

W dzisiejszych czasach krupnik to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Zupa jest przyrządzana w wielu polskich domach, spotkać ją można również w rozmaitych lokalach serwujących jedzenie - znajduje się w karcie dań zarówno barów mlecznych, jak i restauracji.

Reklama

Przeczytaj też: Każda polska gospodyni dodaje do rosołu. Wydobywa z niego to, co najlepsze, ale trzeba uważać

Dlaczego warto jeść krupnik?

Krupnik to zupa przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jej podstawowym składnikiem jest kasza - najczęściej jęczmienna, która odpowiada za jej konsystencję i wyjątkowy smak. Co ważne, składnik ten jest również bardzo zdrowy. To doskonałe źródło witamin i minerałów (na przykład witamin z grupy B, magnezu czy cynku).  

Kasza zawiera także błonnik, który zapewnia uczucie sytości i wspomaga perystaltykę jelit, zapobiegając przy tym zaparciom. Inne warzywne składniki krupniku (na przykład marchew, pietruszka czy seler) również stanowią rewelacyjne źródło korzystnych, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, związków. 

W przeszłości uważano krupnik za niezbędny dla osób pracujących fizycznie. Nic dziwnego, zupa to rewelacyjne danie dla siłaczy - zapewnia solidną dawkę węglowodanów oraz białka (szczególnie warianty podawane z mięsem). Ponadto krupnik jest lekkostrawny. Odpowiednio przyrządzony, może okazać się doskonałym wyborem dla osób mających problemy trawienne. 

Tradycyjny krupnik - przepis

Przygotowanie tradycyjnego krupniku nie jest trudne. Warto zrobić tę zupę jako pierwsze danie na rodzinny obiad. Goście z pewnością będą brali dokładki. Co jest potrzebne do przyrządzenia krupniku? Oto lista składników

  • 300 g żeberek wieprzowych, 
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 2 duże marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • mała cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka nalewamy około 2 litrów wody. Żeberka myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i razem z udkami z kurczaka wrzucamy do garnka. Zagotowujemy, odszumiamy, a następnie uzupełniamy całość liściami laurowymi i zielem angielskim. Dorzucamy również małą cebulę. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 60 minut. 
  2. W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie wszystkich warzyw w małą kostkę (ziemniaki kroimy w nieco większą). Gdy bulion nam się ładnie ugotuje, należy wyłowić z niego mięso, cebulę oraz przyprawy.  
  3. Gdy mięso się lekko przestudzi, pozbawiamy je kości i chrząstek, a następnie ponownie wrzucamy do zupy. Do bulionu dorzucamy również pokrojone w kosteczkę warzywa oraz pół szklanki kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie krupnik będzie gotowy. 

Gotowy krupnik warto przyozdobić niewielką ilością natki pietruszki. Zupę podajemy bez żadnych dodatków lub ze świeżym pieczywem.

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

Jesienny hit na listopadowe spotkania. Zniknie z talerzy w minutę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska