Prestiżowa Sałatka Hollywood. Zupełnie jak z eleganckiej restauracji
Sałatka Hollywood to zdecydowanie przekąska na bogato. Łączy w sobie różne struktury, ciekawe składniki i smaki. Oryginalny sos sprawia, że pozostaje też przyjemnie soczysta. Dowiedz się, jak zrobić luksusową warzywno - mięsną sałatkę.
Sałatką Hollywood nie pogardziliby nawet celebryci. Chrupiące kurczaki, świeże warzywa, a do tego sos anchois jak z wykwintnej restauracji. Przekonaj się i przygotuj ją dla swoich bliskich.
Choć lista składników do przygotowania tej luksusowej sałatki nie jest krótka, to przyrządza się ją prosto. Przekąska to połączenie warzyw (w tym chrupiącej sałaty rzymskiej, pomidorków, cebuli i papryki), sera mozzarella oraz chrupiącego kurczaka w panierce.
Taka kompozycja zawiera w sobie zarówno dużo białka, jak i błonnika pokarmowego - obie substancje zapewniają uczucie sytości na dłużej. Warzywna mieszanka pomoże jeszcze uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
Prawdziwym sekretem Sałatki Hollywood jest jednak sos anchois. Przetwory z sardeli łączy się z szalotką, majonezem, czosnkiem i całą gamą przypraw. Dodatek anchois sprawi, że w przekąsce znajdą się zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.
Składniki:
- 200 g sałaty rzymskiej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera mozzarella (tartego),
- cebula czerwona,
- papryka zielona.
Chrupiące kurczaki:
- 300 g filetów z kurczaka,
- jajko,
- 80 g mąki,
- 50 ml mleka,
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka natki pietruszki suszonej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- dodatkowo mąka do panierowania.
Sos anchois:
- 3 filety anchois w oleju,
- 50 g majonezu dobrej jakości,
- mały ząbek czosnku,
- żółtko ugotowane na twardo,
- mała szalotka,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- szczypta cukru,
- odrobina pieprzu.
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka pokrój na małe kawałki. W misce roztrzep jajko, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę, a jeśli zbyt gęste - wodę. Dodaj paprykę mieloną, czosnek granulowany, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
W miseczce lub na talerzu przygotuj dodatkową mąkę do panierowania. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście, a następnie obtocz w mące, nierównomiernie, aby panierka przylegała nieregularnie. Usmaż kotleciki na patelni z rozgrzanym olejem.
Przygotuj sos. Obierz czosnek i szalotkę. Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę pokrój w drobną kostkę. Ugotowane na twardo żółtko rozgnieć widelcem na gładką masę. Filety anchois wyjmij z oleju i rozdrobnij je widelcem na pastę. Połącz z pozostałymi składnikami. Możesz też całość krótko zmiksować albo zblendować.
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Sałatę rzymską porwij w ręku i ułóż na półmisku. Przekrój pomidorki na pół, a paprykę zieloną pokrój w słupki, rozrzucając je równomiernie. Posiekaj cebulę w piórka, przełóż na półmisek. Posyp całość serem mozzarella. Teraz dodaj kurczaczki w całości albo przekrojone na pół. Polej całość sosem.
Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie. Sposób przygotowania to jej sekret
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie