Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie. Sposób przygotowania to jej sekret
Dieta odchudzająca nigdy nie powinna być przytłaczającym wyzwaniem. Podczas redukcji wagi również można jeść pyszne i sycące potrawy. Jedną z nich jest kremowa zupa z ośmiu warzyw. Nie tylko jest niskokaloryczna, ale też bogata w cenne składniki odżywcze. Zobacz, jak łatwo ją przygotować.
Posiłki na diecie powinny mieć mało kalorii, ale jednocześnie być treściwe. Muszą odżywiać organizm oraz zapewnić mu właściwą dawkę witamin i minerałów. Dzięki temu osoba odchudzająca się nie będzie ciągle czuła głodu, a waga zacznie spadać. Właśnie taką potrawą jest kremowa zupa z ośmiu warzyw. Można ją zrobić ekspresowo.
Sekretem tej wegetariańskiej zupy jest prosty sposób jej przygotowania. Wystarczy pokroić niezbędne produkty i wrzucić je na blachę piekarnika. Już podpieczone należy zblendować i odpowiednio doprawić. Powstanie przepyszny warzywny krem na odchudzanie.
Składniki:
- 6 pomidorów (przekrojonych na pół),
- 5 marchewek (obranych, z odciętymi końcówkami, przekrojonych na kawałki),
- duża cebula (obrana i pokrojona w ćwiartki),
- duża czerwona papryka (przekrojona na pół, pozbawiona nasion),
- duża żółta papryka (przekrojona na pół, pozbawiona nasion),
- duża cukinia (pokrojona w plastry),
- większa dynia (pokrojona w plastry),
- 4 ząbki czosnku (w skórce),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 2,5 szklanki serka wiejskiego o niskiej zawartości tłuszczu.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obrane (z wyjątkiem czosnku) i pokrojone warzywa ułóż równomiernie na blaszce. Skrop oliwą i rozsmaruj pędzelkiem. Posyp pieprzem i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa się skarmelizują. Pamiętaj, żeby po 15 minutach obrócić je łopatką (aby równo się upiekły).
Następnie wyjmij blachę z piekarnika, odstaw i lekko wystudź warzywa. Ostrożnie obierz ząbki czosnku (możesz je wycisnąć). Przełóż warzywa do kielicha blendera (jeśli nie zmieszczą się wszystkie, możesz robić to mniejszymi porcjami). Wlej też bulion i serek wiejski. Wymieszaj całość na wysokich obrotach blendera przez około minutę. Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie powinna być idealnie gładka. Przed podaniem możesz ją doprawić pieprzem i ewentualnie natką pietruszki.
Dlaczego kremowa zupa z warzyw pomaga przy odchudzaniu? Dzięki zawartości białka w serku wiejskim i błonnika pokarmowego w warzywach potrawa wspaniale syci. To z kolei hamuje apetyt na podjadanie pomiędzy posiłkami. Co więcej, gdy powoli zanikać będzie tkanka tłuszczowa, dostarczone do organizmu białko wzmocni mięśnie. Jeśli łączysz dietę redukcyjną z aktywnością fizyczną, będzie to niezwykle pomocne.
Dodatkowo wszystkie użyte produkty są niskokaloryczne, ale za to bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Świetnie też nawadniają organizm, poprawiając ogólne samopoczucie oraz odmładzając wygląd skóry. Błonnik pokarmowy dba też o lepsze trawienie, zwalcza zaparcia i uczucie ociężałości. Dzięki temu osoby na diecie będą się mogły cieszyć płaskim brzuchem.
Aż trudno uwierzyć, że to kotlety z kapusty. Są tak dobre, że można jeść bez dodatków
Źródło: terazgotuje.pl, eatthis.com
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?