Reklama
Reklama

Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie. Sposób przygotowania to jej sekret

Dieta odchudzająca nigdy nie powinna być przytłaczającym wyzwaniem. Podczas redukcji wagi również można jeść pyszne i sycące potrawy. Jedną z nich jest kremowa zupa z ośmiu warzyw. Nie tylko jest niskokaloryczna, ale też bogata w cenne składniki odżywcze. Zobacz, jak prosto ją przygotować.

Posiłki na diecie powinny mieć mało kalorii, ale jednocześnie być treściwe. Muszą odżywiać organizm oraz zapewnić mu właściwą dawkę witamin i minerałów. Dzięki temu osoba odchudzająca się nie będzie ciągle czuła głodu, a waga zacznie spadać. Właśnie taką potrawą jest kremowa zupa z ośmiu warzyw. Można ją zrobić ekspresowo

Kremowa zupa z warzyw na odchudzanie

Sekretem tej wegetariańskiej zupy jest prosty sposób jej przygotowania. Wystarczy pokroić niezbędne produkty i wrzucić je na blachę piekarnika. Już podpieczone należy zblendować i odpowiednio doprawić. Powstanie przepyszny warzywny krem na odchudzanie.

Składniki:

  • 6 pomidorów (przekrojonych na pół),
  • 5 marchewek (obranych, z odciętymi końcówkami, przekrojonych na kawałki), 
  • duża cebula (obrana i pokrojona w ćwiartki),
  • duża czerwona papryka (przekrojona na pół, pozbawiona nasion),
  • duża żółta papryka (przekrojona na pół, pozbawiona nasion),
  • duża cukinia (pokrojona w plastry),
  • większa dynia (pokrojona w plastry),
  • 4 ząbki czosnku (w skórce), 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2,5 szklanki serka wiejskiego o niskiej zawartości tłuszczu.

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obrane (z wyjątkiem czosnku) i pokrojone warzywa ułóż równomiernie na blaszce. Skrop oliwą i rozsmaruj pędzelkiem. Posyp pieprzem i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa się skarmelizują. Pamiętaj, żeby po 15 minutach obrócić je łopatką (aby równo się upiekły).

Następnie wyjmij blachę z piekarnika, odstaw i lekko wystudź warzywa. Ostrożnie obierz ząbki czosnku (możesz je wycisnąć). Przełóż warzywa do kielicha blendera (jeśli nie zmieszczą się wszystkie, możesz robić to mniejszymi porcjami). Wlej też bulion i serek wiejski. Wymieszaj całość na wysokich obrotach blendera przez około minutę. Kremowa zupa z ośmu warzyw na odchudzanie powinna być idealnie gładka. Przed podaniem możesz ją doprawić pieprzem i ewentualnie natką pietruszki.

Kremowa zupa z warzyw - syci i ogranicza kalorie

Dlaczego kremowa zupa z warzyw pomaga przy odchudzaniu? Dzięki zawartości białka w serku wiejskim i błonnika pokarmowego w warzywach potrawa wspaniale syci. To z kolei hamuje apetyt na podjadanie pomiędzy posiłkami. Co więcej, gdy powoli zanikać będzie tkanka tłuszczowa, dostarczone do organizmu białko wzmocni mięśnie. Jeśli łączysz dietę redukcyjną z aktywnością fizyczną, będzie to niezwykle pomocne.

Dodatkowo wszystkie użyte produkty są niskokaloryczne, ale za to bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Świetnie też nawadniają organizm, poprawiając ogólne samopoczucie oraz odmładzając wygląd skóry. Błonnik pokarmowy dba też o lepsze trawienie, zwalcza zaparcia i uczucie ociężałości. Dzięki temu osoby na diecie będą się mogły cieszyć płaskim brzuchem. 

Aż trudno uwierzyć, że to kotlety z kapusty. Są tak dobre, że można jeść bez dodatków

Źródło: terazgotuje.pl, eatthis.com

Zobacz też:

Mają mniej kalorii od płatków owsianych i dają uczucie sytości na dłużej. Pyszna nowość na śniadanie

Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Wypijam szklankę dziennie. Talia robi się jak u osy, pamięć mam lepszą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | dieta