Reklama
Reklama

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

Murzynek to popularny przysmak z czasów PRL. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i zawsze się udaje. Latem warto wykorzystać świeże owoce i wzbogacić nimi ten czekoladowy klasyk. Świetnie nadają się do tego owoce leśne czy wiśnie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na murzynka z wiśniami.

Murzynek z wiśniami - PRL-owski klasyk

W czasach PRL sklepowe półki straszyły pustką i coraz grubszą warstwą zalegającego kurzu. Trudno było szukać na nich słodyczy, które choć trochę zaspokoją chęć na małe co nieco. Z tego powodu wiele osób samodzielnie piekło ciasta. Najcenniejsze były wypieki proste, które - z wiadomych powodów - wymagały niewielu składników

Przeczytaj także: Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali

Reklama

Na te wszystkie potrzeby odpowiadał właśnie murzynek, który w PRL był prawdziwym hitem i obowiązkowym gościem na rodzinnych spotkaniach. To proste kakaowe ciasto jest dalej niezwykle popularne, choć obecnie można je spotkać w odmienionej wersji. Dzisiejszy murzynek często zyskuje owocowe serce i płaszcz z rozpuszczonej czekolady. Wypróbuj koniecznie ten prosty przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

Przepis na murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami jest doskonałą propozycją na deser na rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi. Smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Oto przepis na ten prosty PRL-owski przysmak.

Składniki na ciasto: 

  • mąka tortowa - 2 szklanki,  
  • jajka - 2 sztuki,  
  • kakao - 2 łyżki,
  • masło - 1/2 kostki, 
  • dżem wiśniowy - 3 łyżki,  
  • mleko - szklanka (ok. 250 ml),  
  • cukier wanilinowy lub z naturalnej wanilii - łyżeczka,  
  • soda oczyszczona - łyżeczka,  
  • cukier - 3/4 szklanki,  
  • wiśnie drylowane, świeże - szklanka.  

Przygotowanie ciasta: 

  1. Masło rozpuść w rondelku i przelej do miski. Dodaj do niego jaja, cukier, dżem, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksuj.  
  2. Mąkę przesiej przez sito i połącz z kakao. Następnie dodawaj powoli do ciasta, cały czas mieszając.  
  3. Na sam koniec połącz sodę z mlekiem i wlej do ciasta.  
  4. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie wylej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  
  5. Na cieśnie ułóż świeże, wydrylowane wiśnie. Niektóre z nich możesz delikatnie docisnąć, aby zanurzyły się w gęstej masie ciasta.  
  6. Ciasto piecz przez 50 min w temperaturze 180 st. Celsjusza. Ustaw piekarnik na górę-dół bez termoobiegu.  
  7. Przed wyjęciem ciasta sprawdź, czy jest gotowe za pomocą suchego patyczka.  
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.  

Opcjonalnie na wierzch murzynka można wylać polewę czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz: 

  • czekolady - 100 g,  
  • śmietanki - 3-4 łyżki, 
  • masła - łyżka. 

Pokruszoną czekoladę umieść w misce, zalej śmietanką i dodaj masło. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch ostudzonego ciasta. Murzynek z wiśniami i czekoladową polewą gotowy.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

Smakuje lepiej jak korniszony. Cukinia na zimę w tym wydaniu to majstersztyk

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | wiśnie