PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata
Murzynek to popularny przysmak z czasów PRL. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i zawsze się udaje. Latem warto wykorzystać świeże owoce i wzbogacić nimi ten czekoladowy klasyk. Świetnie nadają się do tego owoce leśne czy wiśnie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na murzynka z wiśniami.
W czasach PRL sklepowe półki straszyły pustką i coraz grubszą warstwą zalegającego kurzu. Trudno było szukać na nich słodyczy, które choć trochę zaspokoją chęć na małe co nieco. Z tego powodu wiele osób samodzielnie piekło ciasta. Najcenniejsze były wypieki proste, które - z wiadomych powodów - wymagały niewielu składników.
Przeczytaj także: Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali
Na te wszystkie potrzeby odpowiadał właśnie murzynek, który w PRL był prawdziwym hitem i obowiązkowym gościem na rodzinnych spotkaniach. To proste kakaowe ciasto jest dalej niezwykle popularne, choć obecnie można je spotkać w odmienionej wersji. Dzisiejszy murzynek często zyskuje owocowe serce i płaszcz z rozpuszczonej czekolady. Wypróbuj koniecznie ten prosty przepis na ciasto, które zawsze się udaje.
Murzynek z wiśniami jest doskonałą propozycją na deser na rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi. Smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Oto przepis na ten prosty PRL-owski przysmak.
Składniki na ciasto:
- mąka tortowa - 2 szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- kakao - 2 łyżki,
- masło - 1/2 kostki,
- dżem wiśniowy - 3 łyżki,
- mleko - szklanka (ok. 250 ml),
- cukier wanilinowy lub z naturalnej wanilii - łyżeczka,
- soda oczyszczona - łyżeczka,
- cukier - 3/4 szklanki,
- wiśnie drylowane, świeże - szklanka.
Przygotowanie ciasta:
- Masło rozpuść w rondelku i przelej do miski. Dodaj do niego jaja, cukier, dżem, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Mąkę przesiej przez sito i połącz z kakao. Następnie dodawaj powoli do ciasta, cały czas mieszając.
- Na sam koniec połącz sodę z mlekiem i wlej do ciasta.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie wylej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieśnie ułóż świeże, wydrylowane wiśnie. Niektóre z nich możesz delikatnie docisnąć, aby zanurzyły się w gęstej masie ciasta.
- Ciasto piecz przez 50 min w temperaturze 180 st. Celsjusza. Ustaw piekarnik na górę-dół bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem ciasta sprawdź, czy jest gotowe za pomocą suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Opcjonalnie na wierzch murzynka można wylać polewę czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- czekolady - 100 g,
- śmietanki - 3-4 łyżki,
- masła - łyżka.
Pokruszoną czekoladę umieść w misce, zalej śmietanką i dodaj masło. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch ostudzonego ciasta. Murzynek z wiśniami i czekoladową polewą gotowy.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
Smakuje lepiej jak korniszony. Cukinia na zimę w tym wydaniu to majstersztyk