Reklama
Reklama

Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali

Blok czekoladowy z PRL to dla wielu osób prawdziwy powrót do lat dzieciństwa. Miłośnicy słodkości będą zachwyceni, ten przysmak idealnie sprawdzi się do herbaty czy kawy. Przygotuj na specjalną okazję, a goście będą się zajadać.

PRL był okresem, kiedy w sklepach nie było rarytasów, które znajdziemy w nich dzisiaj. Trzeba było więc radzić sobie z tworzeniem przepisów opartych na maksymalnie prostych składnikach, a do tego małej ich ilości. I taki właśnie jest ten blok czekoladowy z PRL. Aby go zrobić, potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt po prostu rozpłynie się w ustach.

Blok czekoladowy z PRL - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:

  • 400 g mleka w proszku,  
  • 200 g margaryny albo masła,  
  • 200 g cukru,  
  • 200 g herbatników,  
  • 100 ml wody,  
  • 30 g kakao. 

Blok czekoladowy z PRL - przepis

Margarynę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka. Dolej wodę. Podgrzewaj tak długo aż całość się rozpuści. Dodaj wtedy cukier i cały czas mieszaj. Kiedy się rozpuści, wsyp kakao. Energicznie mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw do delikatnego wystudzenia.  

Wsyp do przygotowanej masy kakao i mleko w proszku. Mieszaj aż zrobi się gładka i jednolita. Powinna być gęsta jak kwaśna śmietana.  

Herbatniki podziel na mniejsze kawałki, nie muszą być równe. Wsyp je do masy czekoladowej i delikatnie połącz. Możesz to zrobić z pomocą łyżki, ale najlepiej rękoma.  

Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i włóż do lodówki na trzy godziny.  

Po wyciągnięciu pokrój na wybrane kształty, np. kwadraty albo trójkąty i podawaj od razu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich

INTERIA.PL