Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali
Blok czekoladowy z PRL to dla wielu osób prawdziwy powrót do lat dzieciństwa. Miłośnicy słodkości będą zachwyceni, ten przysmak idealnie sprawdzi się do herbaty czy kawy. Przygotuj na specjalną okazję, a goście będą się zajadać.
PRL był okresem, kiedy w sklepach nie było rarytasów, które znajdziemy w nich dzisiaj. Trzeba było więc radzić sobie z tworzeniem przepisów opartych na maksymalnie prostych składnikach, a do tego małej ich ilości. I taki właśnie jest ten blok czekoladowy z PRL. Aby go zrobić, potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt po prostu rozpłynie się w ustach.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- 400 g mleka w proszku,
- 200 g margaryny albo masła,
- 200 g cukru,
- 200 g herbatników,
- 100 ml wody,
- 30 g kakao.
Margarynę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka. Dolej wodę. Podgrzewaj tak długo aż całość się rozpuści. Dodaj wtedy cukier i cały czas mieszaj. Kiedy się rozpuści, wsyp kakao. Energicznie mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw do delikatnego wystudzenia.
Wsyp do przygotowanej masy kakao i mleko w proszku. Mieszaj aż zrobi się gładka i jednolita. Powinna być gęsta jak kwaśna śmietana.
Herbatniki podziel na mniejsze kawałki, nie muszą być równe. Wsyp je do masy czekoladowej i delikatnie połącz. Możesz to zrobić z pomocą łyżki, ale najlepiej rękoma.
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i włóż do lodówki na trzy godziny.
Po wyciągnięciu pokrój na wybrane kształty, np. kwadraty albo trójkąty i podawaj od razu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach
Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich