Reklama
Reklama

Proste ciasto z rabarbarem. Pomoże usprawnić trawienie i zadziała przeciwzapalnie

Rabarbarowiec to połączenie soczystego nadzienia z rabarbaru i delikatnego, kruchego ciasta. To doskonała propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych deserów. Warto wykorzystać sezon na rabarbar i cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami. Szczególnie jeśli można przyrządzić z niego pyszny wypiek.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Choć ciasto zazwyczaj kojarzy się z czymś niezdrowym, to może mieć w sobie również składniki, które będą pozytywnie wpływać na organizm. Rabarbar zatopiony w cieście to skarbnica wartości odżywczych. Warzywo ma charakterystyczny, kwaśny smak i jest niskokaloryczne, a przy tym bogate w błonnik, co sprzyja prawidłowej pracy układu trawiennego

Zawiera witaminy A, C, E i te z grupy B, a także minerały - w tym potas, wapń, magnez i żelazo. Rabarbar jest źródłem antyoksydantów, m.in. polifenoli, które działają przeciwzapalnie, pomagają neutralizować wolne rodniki, wspierając odporność i opóźniając procesy starzenia.

Reklama

Rabarbar działa lekko oczyszczająco, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Regularne spożywanie warzywa może obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. To doskonały dodatek do kompotów, deserów, a nawet wytrawnych potraw.

Rabarbarowiec - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 100 ml lodowatej wody, 
  • 90 g masła, 
  • łyżeczka soli. 

Nadzienie: 

  • 400 g rabarbaru, 
  • 300 g cukru, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania, 
  • łyżka wody do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane drobno masło i olej, a następnie wymieszaj całość widelcem. Dodawaj po trochę zimnej wody, cały czas mieszając do momentu, aż zaczną formować się widoczne grudki. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i zagniataj je do momentu całkowitego połączenia. Podziel masę na dwie części, uformuj z nich kule i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Przygotuj nadzienie. Rabarbar oczyść i pokrój na drobne kawałki. Włóż go do miski i wymieszaj z cukrem, gałką muszkatołową i mąką ziemniaczaną. Dołóż też skórkę pomarańczową. Odstaw całość na 15 minut. 

Złóż ciasto. Jedną kulę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm. Przenieś go do formy do pieczenia tarty o średnicy 23 cm, odcinając ewentualne nadmiary nożem. Na spód rozłóż równomiernie mieszankę rabarbaru. 

Drugą kulę ciasta także cienko rozwałkuj, ale nie musisz formować żadnego specyficznego kształtu. Po rozwałkowaniu, za pomocą ostrego noża, pokrój ciasto w cienkie paseczki, które przypominać będą makaron spaghetti. Przełóż nitki z ciasta na wierzch nadzienia rabarbarowego, pilnując, by między paseczkami były szczeliny. Jajko rozbełtaj z łyżką wody i posmaruj mieszanką wierzch ciasta. 

Wstaw rabarbarowiec do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz go przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 25-35 minut - do momentu, aż sok wewnątrz zacznie bulgotać. 

Wyjmij ciasto z pieca i odstaw je na 15 minut przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle sycąca, chrupiąca, surówka pełne smaków i kolorów. Sekretem jest wyjątkowy dodatek

Kiszonka fasolka z koperkiem i czosnkiem. Zrób do słoików na zimę

Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze