Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz
Kiedyś to danie królowało w barach mlecznych i domowych kuchniach, dziś wraca w roli szybkiego, sycącego obiadu. Kiełbasa smażona z cebulką to jedna z tych prostych potraw, którą przygotujesz w kilkanaście minut.
Jeśli w planach był grill, ale pogoda nie sprzyja plenerowym posiłkom, zadbaj, by nie zmarnować zakupionych produktów. Kiełbasa smażona z cebulką to szybki obiad, którego zapach zwabi do kuchni całą rodzinę.
W czasach PRL-u nasza kuchnia opierała się na prostych, łatwo dostępnych produktach. Mięso było deficytowe, a kiedy udało się zdobyć dobrą kiełbasę, często trafiała na patelnię w towarzystwie cebuli. To połączenie stało się prawdziwym klasykiem, sycącym, aromatycznym i tanim.
Dodatkowym atutem kiełbasy smażonej z cebulką była prostota u szybkość przygotowania. Zabieganym, wymęczonym staniem w kolejkach gospodyniom zrobienie obiadu zajmowało dosłownie kwadrans. Dziś kiełbasa smażona z cebulką wraca na stoły nie tylko z sentymentu. Doceniamy jej praktyczność i to, że danie uda się nawet początkującym kucharzom. Najczęściej też produkty do przygotowania takiego obiadu mamy pod ręką, odpada więc bieganie do sklepu.
Aby przygotować ten klasyk, wystarczy pokroić kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Danie jest błyskawiczne i nie wymaga wielu składników:
Składniki:
- 2 kiełbasy (najlepiej surowe, wędzone);
- 4 cebule;
- 2-3 łyżki oleju;
- szczypta soli (opcjonalnie);
- pół łyżeczki majeranku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a kiełbasę w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę, oprósz solą i smaż na średnim ogniu, aż stanie się miękka i złocista. Na koniec do cebulki możesz dodać pół łyżeczki majeranku.
Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut, aż nabierze chrupkości i intensywnego aromatu. Podawaj od razu, najlepiej na gorąco.
Trik polega na tym, by nie przesadzić z ilością oleju. Kiełbasa wytopi wtedy własny tłuszcz, dzięki czemu będzie chrupka i aromatyczna.
Sprawdź także: Soczysta karkówka do chleba. Zrezygnujesz ze sklepowych wędlin
To danie daje wiele możliwości podania. Najbardziej klasycznie smażona kiełbasa z cebulką smakuje w połączeniu z purée ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem. W tym zestawie możesz też purée zastąpić smażonymi ziemniakami. Jeśli nie masz czasu na gotowanie ziemniaków, danie sprawdzi się również jako szybki obiad z pajdą świeżego chleba.
W nowocześniejszej wersji kiełbasę z cebulką można zestawić z lekkimi surówkami, na przykład z kapusty kiszonej, marchewki czy ogórków małosolnych. Dzięki temu danie nabierze świeżości i lepiej zrównoważy swoją sytość. Niektórzy traktują je także jako szybkie "drugie danie" po zupie, co doskonale wpisuje się w tradycję polskich obiadów. Smażona kiełbasa z cebulką, choć pyszna, nie jest polecana na śniadanie czy kolację. Nie ma co ukrywać, jest to danie ciężkie i kaloryczne. Obiad to najlepsza pora na jego podanie, bo układ pokarmowy poradzi sobie z nim do wieczora.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła
Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Są pożywne i chrupią aż miło
Pyszny, a nie ma w nim grama mięsa. Przepis na najlepszy pasztet z cukinii