Reklama
Reklama

Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie

Ciasto Podlasiak powstało z sentymentu do bloków czekoladowych popularnych w Polsce w czasach deficytu czekolady. Masę kakaową łączyło się wówczas z domowymi herbatnikami. Równie pyszna jest z ciastem jogurtowym. Warto się o tym przekonać.

Tego ciasta być może jeszcze nie próbowałaś. Podlasiak to proste ciasto, kojarzące się ze smakami dzieciństwa. Jego przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, a na pewno posmakuje całej rodzinie.

Ciasto Podlasiak - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 3 jajka, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 70 ml oleju słonecznikowego, 
  • 250 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 320 g mąki pszennej ,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 100 g czekolady mlecznej. 

Składniki na masę kakaową: 

  • 30o g masła, 
  • 180 g cukru, 
  • 180 ml mleka, 
  • 5 łyżek gorzkiego kakao, 
  • 350 g mleka w proszku, 
  • wiórki kokosowe (do dekoracji) .

Ciasto Podlasiak - przepis

Przygotuj składniki na ciasto. Ogrzej jogurt i jajka do temperatury pokojowej. 

Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  

Nie przerywając ucierania, połącz masę jajeczną z olejem, a następnie partiami dodaj jogurt. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę. Wmieszaj jej kawałeczki w ciasto. 

Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. 

Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego cukier, mleko i kakao. Wymieszaj. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.  

Przestudź zawartość rondelka. Dodaj mleko w proszku i zmiksuj – do uzyskania jednolitej masy. Ułóż jeden blat ciasta w tortownicy, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę masy czekoladowej. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim pozostałą masę czekoladową. Wyrównaj. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia

Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń

Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto