Reklama
Reklama

Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie

Ciasto Podlasiak powstało z sentymentu do bloków czekoladowych popularnych w Polsce w czasach deficytu czekolady. Masę kakaową łączyło się wówczas z domowymi herbatnikami. Równie pyszna jest z ciastem jogurtowym. Warto się o tym przekonać.

Tego ciasta być może jeszcze nie próbowałaś. Podlasiak to proste ciasto, kojarzące się ze smakami dzieciństwa. Jego przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, a na pewno posmakuje całej rodzinie.

Ciasto Podlasiak - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 3 jajka, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 70 ml oleju słonecznikowego, 
  • 250 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 320 g mąki pszennej ,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 100 g czekolady mlecznej. 

Składniki na masę kakaową: 

  • 30o g masła, 
  • 180 g cukru, 
  • 180 ml mleka, 
  • 5 łyżek gorzkiego kakao, 
  • 350 g mleka w proszku, 
  • wiórki kokosowe (do dekoracji) .

Ciasto Podlasiak - przepis

Przygotuj składniki na ciasto. Ogrzej jogurt i jajka do temperatury pokojowej. 

Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  

Nie przerywając ucierania, połącz masę jajeczną z olejem, a następnie partiami dodaj jogurt. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę. Wmieszaj jej kawałeczki w ciasto. 

Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. 

Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego cukier, mleko i kakao. Wymieszaj. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.  

Przestudź zawartość rondelka. Dodaj mleko w proszku i zmiksuj – do uzyskania jednolitej masy. Ułóż jeden blat ciasta w tortownicy, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę masy czekoladowej. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim pozostałą masę czekoladową. Wyrównaj. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto