Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie
Ciasto Podlasiak powstało z sentymentu do bloków czekoladowych popularnych w Polsce w czasach deficytu czekolady. Masę kakaową łączyło się wówczas z domowymi herbatnikami. Równie pyszna jest z ciastem jogurtowym. Warto się o tym przekonać.
Tego ciasta być może jeszcze nie próbowałaś. Podlasiak to proste ciasto, kojarzące się ze smakami dzieciństwa. Jego przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, a na pewno posmakuje całej rodzinie.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- 70 ml oleju słonecznikowego,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 320 g mąki pszennej ,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g czekolady mlecznej.
Składniki na masę kakaową:
- 30o g masła,
- 180 g cukru,
- 180 ml mleka,
- 5 łyżek gorzkiego kakao,
- 350 g mleka w proszku,
- wiórki kokosowe (do dekoracji) .
Przygotuj składniki na ciasto. Ogrzej jogurt i jajka do temperatury pokojowej.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, połącz masę jajeczną z olejem, a następnie partiami dodaj jogurt. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę. Wmieszaj jej kawałeczki w ciasto.
Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty.
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego cukier, mleko i kakao. Wymieszaj. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.
Przestudź zawartość rondelka. Dodaj mleko w proszku i zmiksuj – do uzyskania jednolitej masy. Ułóż jeden blat ciasta w tortownicy, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę masy czekoladowej. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim pozostałą masę czekoladową. Wyrównaj. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia
Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń
Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona