Proste tortille z kurczakiem. Panierka jest naprawdę chrupiąca
Tortille z kurczakiem w chrupiącej panierce to doskonała wersja domowego fast foodu. Mięso to źródło białka, a warzywa - witamin i minerałów. Smak i soczystość potrawy podkręca dodatek śmietanowo-ziołowego sosu. Taka domowa przekąska może zastąpić nudną kanapkę i być pożywnym lunchem czy obiadem.
Tortille z kurczakiem to świetny sposób na "wysprzątanie" resztek z lodówki. Można do nich zawinąć ulubione składniki albo akurat te, które nam zostały. Przekonaj się, jak prosto je przygotować.
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 400 g filetów z kurczaka
- 2 pomidory
- mała sałata rzymska
- papryka żółta
- cebula czerwona
- jajko
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g bułki tartej
- 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki śmietany 12%
- pół łyżeczki koperku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj filety z kurczaka. Podziel je na średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz. Oprósz delikatnie papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Na półmisku rozkłóć jajko. Płatki kukurydziane zmiksuj na konsystencję grubego piasku. Połącz je z bułką tartą i wsyp na drugi półmisek. Panieruj kurczaka najpierw w jajku, a potem w panierce. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kawałki kurczaka partiami aż zrobią się złote. Odstaw.
Pomidory pokrój w ósemki, sałatę rzymską umyj i osusz, a potem porwij na drobniejsze kawałki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostki. Cebulę posiekaj w piórka.
Przygotuj sos. Jogurt naturalny połącz ze śmietaną i dopraw koperkiem suszonym, a także solą i pieprzem.
Tortillę wysmaruj sosem jogurtowym. Ułóż kilka kawałków sałaty, przygotowane warzywa i kurczaka. Zawiń dokładnie.
Masz nieco więcej czasu i chciałbyś przygotować domowe pszenne placki do tortilli z kurczakiem? Nic nie stoi na przeszkodzie - poniżej znajdziesz sprawdzony przepis. Przy samodzielnie przyrządzonych tortillach masz pewność, że nie zawierają żadnych sztucznych substancji, ulepszaczy i konserwantów.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- pół łyżeczki soli
- 30 g roztopionego masła
- 200 ml wrzątku
Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąkę i sól, a następnie dodaj roztopione masło i wrzątek. Składniki wymieszaj łyżką albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj przez kilka minut - tak, aby ciasto było zwarte, ale wciąż pozostawało elastyczne. Wówczas przykryj je folią spożywczą i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut. Podziel na 12 równych kulek o wielkości orzecha włoskiego. Umieść je pod czystą, zwilżoną kuchenną ściereczką.
Rozwałkuj pierwszą kulkę jak najcieniej. Pod żadnym pozorem nie podsypuj stolnicy czy blatu mąką. Rozgrzej patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Na gorącą umieść cienki placek. Smaż przez ok. 20 sekund z każdej strony. Powinny pojawiać się pęcherzyki, które podpieką się na brązowo. Jeśli pszenna tortilla zbyt mocno się zarumieni, zmniejsz moc palnika.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem